des del principi del "boom" turístic a la Costa Brava, la localitat de Platja d'Aro s'ha destacat com a pionera en molts aspectes de promoció turística. Ja llavors, amb l'alcalde Cargol al capdavant, va organitzar algun viatge promocional a Nova York i altres ciutats nord-americanes, que en l'actualitat quasi podríem comparar-lo amb un viatge a la lluna. En altres aspectes turístics, i tocant de peus a terra, durant molts anys funcionà molt bé la campanya "El amor se cita en Playa de Aro", ja més recentment les desfilades de Carnaval, o les festes de la cervesa. Només un exemple: enguany s'ha commemorat el 30è aniversari de les Cantades d'Havaneres al Cavall Bernat.

Enguany, des de principis de juliol, i gràcies a un acord que hi hagué entre l'Ajuntament i l'associació d'empresaris de Platja d'Aro, a l'oficina de turisme que hi ha a la planta baixa de l'Ajuntament, els turistes de països que no formen part de la Unió Europea -cada dia excepte els dilluns- poden aconseguir la devolució de l'import corresponent a l'IVA que ells han pagat en les seves compres. D'aquesta manera poden tornar a gastar-se l'import de la devolució, avantatge que aprofiten molt els turistes russos -que són nombrosos a Platja d'Aro- així com algun norueg. Aquest reintegrament també podrien aconseguir-lo els turistes no comunitaris als aeroports de sortida, però sol haver-hi molta cua i cal esperar més temps del que disposen per embarcar, i no els és possible fer els tràmits per cobrar o segellar el document acreditant la compra i l'import pagat per l'IVA, i aleshores queda invalidat.

La devolució de la quantitat pagada també és possible gestionar-la en una oficina de viatges de Lloret de Mar, i en ciutats importants com Madrid i Barcelona, també en llocs molt turístics com les Illes Canàries, Andorra, o Marbella.

Ens ha semblat convenient comentar aquest tema perquè veiem com força sovint, els empresaris del sector turístic en general -no volem esmentar-ne cap en concret- es lamenten, es queixen, i quasi somiquen perquè aquesta temporada, la que sigui, sembla que baixarà l'afluència turística, que minvaran el ingressos per la crisi econòmica general, veuen entrebancs i problemes a tot arreu, etc. Però nosaltres felicitem els que, en lloc de lamentar-se, es preocupen i es trenquen el cap per trobar prou al·licients per motivar els visitants a augmentar la despesa en el sector comercial de la seva població. També trobem molt curiós que, tractant-se d'un tema comercial, hagin de ser els ajuntaments i els mateixos empresaris els que hagin de buscar solució a les dificultats. És que, potser, no han demanat la col·laboració de les tres Cambres de Comerç gironines (Girona, Palamós i Sant Feliu de Guíxols)?