Després de la matança de Newtown existeixen tantes possibilitats que el comerç d'armes sigui restringit als Estats Units com que cessi el cultiu del soroll faller i futbolístic per part dels nostres polítics o que la nostra dreta s'espolsi, encara que sigui una mica, el jou de la dependència eclesiàstica catòlica. Obama construirà excel·lents discursos. Hi ha coses constitutives i la compravenda i tinença d'armes és, als Estats Units, un hàbit del calibre de la llibertat de culte i paraula, és a dir el somni americà o com diu cert humorista: "Somni americà? En efecte, cal estar molt adormit per creure-se'l".

Com va dir un president americà "el negoci d'Amèrica, són els negocis" i en aquest sentit pocs assumptes deixen tants diners com els trastos de matar. No em sorprèn que l'Associació Nacional del Rifle hagi proposat una carrera armamentística per protegir als escolars. De fet, la guerra dels narcos a Mèxic resulta tan sorollosament cruenta perquè els traficants disposen d'armes més pesades i eficaces que els policies: poden pagar-les i allà ningú té interès a parar l'hemorràgia, els que solen morir són fotuts morenets. Però no cal preocupar-se. Els centres decisius del tràfic de drogues han passat de Colòmbia a Mèxic i Mèxic és territori TLC, la qual cosa garanteix l'entrada final dels beneficis del tràfic en bancs americans o filials seves.

No es consolin pensant que els nord-americans són uns tarats: no més que nosaltres, que pengem llebrers, cremem gossos, torturem vaquetes i organitzem borratxeres col·lectives des de l'alcaldia. La peculiaritat nacional és o un malentès o una psicopatia. Cert que a l'Amèrica profunda, que considera al Govern una amenaça no menor que la delinqüència, li aniria bé ser una mica menys paranoica però, a canvi, a Texas són molt cordials i hospitalaris, no es pot tenir tot. En les velles pel·lícules americanes, el noi matava per justícia o necessitat, però les pel·lícules més recents no es tanquen sense uns centenars de baixes i els assassins cada vegada són més guapos i dissenyats.