Per fer créixer una pime cal finançament, i els problemes amb què ens trobem amb el sector financer en molts casos ho fan inviable". La frase és del president de Pimec Girona, Iñaki Frade, i resumeix el sentiment generalitzat d'un sector importantíssim en l'economia de casa nostra, que travessa una situació molt complicada perquè no troba els diners necessaris per posar en marxa nous projectes o per garantir la continuïtat dels que ja estan en funcionament. Si al problema del finançament s'hi afegeix el de la morositat, l'altre gran llast que en l'actual situació de crisi ofega el dia a dia de les petites i mitjanes empreses, es pot arribar fàcilment a la conclusió que encara que la paraula emprenedor sembli haver-se posat de moda, i sigui presentada com la panacea per a bona part dels mals del moment econòmic present, resulta molt difícil ser emprenedor en aquest país.

Durant el tercer trimestre de 2012, no van arribar al 30% les petites i mitjanes empreses espanyoles que van demanar crèdit a un banc per poder funcionar, segons les estadístiques de les Cambres de Comerç. Aquesta dada confirma una tendència decreixent que s'observa des de fa mesos i que està directament relacionada amb les dificultats que troben les pimes perquè les entitats financeres els concedeixin els préstecs demanats. I en cas que finalment el crèdit sigui acceptat, els condicionants acostumen a ser tan alts que resulten impossibles d'assumir per part de la majoria d'aquests empreses. Només l'Institut de Crèdit Oficial (ICO) sembla més disposat que les entitats financeres a l'hora d'alliberar prèstecs, encara que de fet aquesta és la seva missió. La mateixa Unió Europea ha constatat la gravetat del fenomen, i en un recent informe assegurava que "la restricció del crèdit està asfixiant els empresaris i petites empreses d'Espanya molt més que en d'altres països comunitaris".

Davant d'aquesta situació, molts emprenedors desisteixen dels seus projectes, d'altres es veuen obligats a tancar la parada, i d'altres busquen formes alternatives de finançament, entre les quals l'aportació de fons privats a les empreses a través d'ampliacions de capital, que han crescut un 12% a les comarques gironines aquest 2012. Són, però, pedaços per a un problema que requereix solucions serioses i cada cop més urgents si no es vol portar a un carreró sense sortida un dels principals elements del teixit empresarial de casa nostra.