Quan jo era un nen fascinat per la química, la gent deia d'algú que era físic nuclear i era com si haguessin dit que era comte, duc o tinent general (les grandeses són compostes). Franco veia amb bons ulls que Luis Miravitlles es dediqués a la divulgació científica a TVE. Una de les claus més misterioses de la nostra deriva actual és com s'ha passat d'una actitud popular i oficial de respecte gairebé religiós per la ciència i els qui la fan, fins i tot com els dic enmig del diluvi de caspa que va ser el franquisme, a l'actual desentesa i desprestigi, almenys al nostre país, on és millor ser miss que investigador. Millor fallera que periodista.

No m'ho pregunto, vagi per davant, perquè pensi que la indagació científica (i molt menys la tecnològica) és una activitat desinteressada i pròxima a la beatitud -en realitat és un joc de coneixement, ambició i poder, com gairebé tot: poden llegir, sobre això, Peces de colores, de la gran Lynn Margulis-, sinó perquè és, en primer lloc, un àmbit de creació i, també perquè és un factor d'avantatge en els nostres plans de rivalitat i cooperació, que també es produeixen junts. Suposo que la resposta no és fàcil, però en tot cas, la culpa no és del futbol: també a Alemanya o Anglaterra es paguen bosses fastuoses per portar les millors cuixes del món, que cantava La Trinca, i la seva ciència i els qui la practiquen no pateixen semblant desemparament.

El sectarisme, vista curta i selecció inversa dels nostres partits i institucions potser ens acostin un passet a aquesta misteriosa clau. No tenen plans a llarg termini, llevat de l'aplicació, més o menys indolora, de diverses modalitats del pa i toros (o bous al carrer), fiquen els escolars en contenidors (tot un símbol) i de seguida que conquisten la majoria, esborren tot rastre del que poguessin fer els predecessors. Tampoc l'Església sembla molt fina amb les seves prevencions, després del seu breu passeig pel bosc secular del qual va tornar balba, amb síndrome de replegament i la seva habitual addicció a la condemna i l'adoctrinament.