El Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) va publicar fa una setmana l'anunci per a la licitació dels treballs de restauració del Valle de los Caídos, és a dir, per mantenir intacte i en bon estat el mausoleu que lloa la figura de Franco, per un import de prop de 300.000 euros. És només un exemple, dels molts que estem vivint els darrers mesos, de la dretanització de la política espanyola (la banalització de la paraula nazisme, l'homenatge a la División Azul, l'aposta constant per la unitat d'Espanya, l'anunci de l'intent de retorn d'Aznar, la revisió constant de la història, els continuats insults a Catalunya...). 300.000 euros que han de servir per deixar lluent un monument on es guarden les restes de 33.847 persones, la majoria afusellades o explotades en les obres de construcció del mausoleu, en el que ja es la fossa comuna més gran d'Espanya.

Malgrat els intents que hi ha hagut al llarg dels darrers anys per modificar el significat d'aquest monument als vencedors, el mausoleu s'ha mantingut impertorbable fins el punt que proliferen els intel·lectuals i polítics que es neguen a reconèixer el Valle de los Caídos com el gran homenatge a la dictadura franquista. És clar, tampoc reconeixen Franco com un dictador, al contrari, segurament viuen encara immersos en un estat de melangia i en l'esperança de recuperar aquells temps.

Santiago Carrillo deia que "la dreta encara no ha trencat amb el franquisme i l'esquerra és massa tímida, incapaç d'enfrontar-se públicament als prejudicis d'una part de l'opinió pública". I amb aquesta excusa segueixen avançant impertorbables cap a un estat en el qual l'única història vàlida es la seva i on per fi tindran ben lluent el seu gran monument.

Llàstima que Europa no s'hi fixi, en aquestes coses, ni s'escandalitzi per aquesta despesa innecessària.