Estimat Euro

joan maria macias merlo. girona.

Vas néixer envoltat de tota classe de lloances i felicitacions. Els que et van engendrar estaven molt orgullosos d´haver estat capaços de generar il·lusió i ens van convèncer que series la millor solució per a la unió i el futur econòmic del nostre estimat continent, Europa. Estaves destinat a ser una divisa forta i valenta, malgrat hi va haver qui et va repudiar des dels teus inicis, gelosos i temorosos de perdre de vista les seves efígies reals, aferrats als seus antics i banals bitllets de canvi. Però la gran majoria et vàrem adoptar sense el menor dubte ni sospita perquè fossis la nostra única i pròpia referència monetària. No obstant això, ara se senten moltes veus dient que no has complert amb el teu objectiu, que has provocat divisions i ens has enganyat mostrant valors diferents segons el país que trepitges. Tu, Euro, diuen que t´has atrevit a provocar la crisi, que ets dolent, conflictiu, ineficient i no estàs a l´altura de les circumstàncies.

Euro: vull que sàpigues que em solidaritzo amb tu i que no em crec que siguis tan pervers. De fet, tu vas néixer sense saber res i vas adquirir la forma que et van donar convenientment els teus creadors. Tu vas aprendre a caminar de la mà dels teus pares i no crec que tinguis la culpa de tot això. Ara, els teus progenitors volen carregar-te amb la responsabilitat de tota la nostra des­gràcia, qui sap si per desviar així el seu propi fracàs o incompetència. Fins i tot alguns dels que et van parir amenacen ara de liquidar-te. Tu sempre has respost fidelment al seu gust i segons les seves pròpies ensenyances, ets tal com ells van voler que fossis. Potser aconsegueixin fer-te desaparèixer, però el més gran i pitjor dels nostres temors i desgràcia no és pas la teva desaparició, sinó que ells, els que et van crear, romandran.

Els nens i el tabac

fernando guerrero barrio. girona.

Trenta-un de maig, Dia Mundial sense Tabac; l´èxit de la nova llei antitabac és un fet, més d´un milió de persones han deixat de fumar, encara que un 24% encara fuma, però «els nens» fumadors passius han vist com no el respecten el seu espai, és molt fàcil veure com pares i mares fumen en la seva presència als parcs, porta dels col·legis, al cotxe, passe­jant pel carrer, a la platja o a casa. Són abundants els efectes nocius que produeix el tabac en la salut dels nens, com per exemple un risc més alt d´infeccions durant l´embaràs i la lactància, parts prematurs, la pèrdua de pes en néixer, i en els nens menors de dos anys de edat, augmenta la possibilitat de desenvolupar malalties respiratòries, bronquitis, pneumònia, asma, i també otitis que patiran tota la seva vida, així com l´addicció al tabac, ja que els nens que conviuen amb fumadors són més propensos a adquirir aquest hàbit.

Els efectes del tabac en els nens són molts, però la falta de responsabilitat dels pares i del Govern és encara més gran per no establir mesures de prevenció que evitin que els nostres fills pateixin les conseqüències, s´iniciïn en aquest hàbit i no siguin algun dia una de les més de 50.000 persones que moren a l´any pel tabac. Sempre s´ha dit que «volem el millor per als nostres fills»; si us plau si com a fumador no valores prou la teva vida, almenys protegeix i respecta la del teu fill, no fumis en la seva presència. Ell no pot triar, tu sí.

Neixen

com els bolets

ÀNGELA FERRER I MATÓ. Girona

I mira que ara mateix i amb el fart de ploure que està fent en deuran sortir fins i tot a la nostra esquena Què més neix amb tanta abundància dia sí i altre també? Les comissions d´investigació i el nomenament d´assessors, que la veritat sigui dita crec que no serveixen per a res útil. Bé, només per engreixar les butxaques dels que reben el càrrec, que segur deuen ser amics o coneguts, com sempre ha passat. Cobrar per no fer res. I no pas quatre cèntims, que per això no s´hi posen. No entenc aquesta dèria de les comissions i assessories. Mai he constatat que servissin per a res útil a part de buidar una mica més les arques que ja estan prou eixutes. I aquest fet lamentable passa a Espanya, però també a Catalunya.

Ho retallen tot, apugen impostos tant com poden però ells vinga a posar més gent inútil. A què esperen per revisar els sous de tants vividors i/o dobles o triples sous i corrupcions? Només maregen la perdiu i ningú torna res del que ha robat ni són capaços de limitar els sous dels que gairebé no fan res útil. Que ho esbrinin uns assessors! I el que aconsegueixen és encara minvar més la caixa.

Entre ells no es descobriran i apa... vinga a afegir despeses inútils mentre ens van ofegant els que sí treballem. Tot plegat, una veritable vergonya.

L´estació de Maçanet-Massanas

Romuald Massanes Penalba. barcelona.

La nova estació de Maçanet-Massanes no va a l´hora. Es tracta d´una estació intermodal en la qual concorren dues administracions diferents: la que porta Rodalies i la que porta altres menes de trens. Qualsevol d´ambdues, quan llurs trens hi circulen, descarre­guen i carreguen i se´n van tot seguit sense fer l´enllaç amb el de l´altra Administració. He contemplat com per un minut els passatgers han perdut el seu segon tren i s´han hagut d´esperar 45 minuts fins al següent comboi.

A l´ensems recordo el cas d´uns passatgers provinents de l´Alt Empordà amb destinació a Mataró, que varen abraçar el darrer tren del dia i en arribar a l´Empalme amb pocs minuts de retard per fer el transbordament al tren de la línia de la costa es varen trobar que aquest ja se n´havia anat. Cal, doncs, acoblar horaris per tal de facilitar el viatge al passatger. I ja que esmento facilitar, l´antiga estació, ara tancada, enmig de la separació de les vies de Granollers de les de Mataró, deixava més a l´abast del viatger el transbordament a l´altre tren. Perquè, què ho fa que el tren de la línia de Mataró sigui estacionat a un extrem de l´estació? Hauria d´aturar-se en paral·lel amb el provinent de la línia de Granollers per fer més fàcil i lleuger el canvi de tren. Ha fallat l´enllaç per aquell detall com també ens pot mancar el nostre tren per la situació del nou edifici de l´estació, allunyat de les vies principals, a més d´escadussera de personal i sense cafeteria (en canvi, sí que n´hi havia a l´antic immoble).

Un cap de setmana, l´horari oficial indica que un dels trens provinents de la línia de Granollers serveix l´estació a les 11.51h. Però el rètol lluminós de l´andana principal anuncia les 12.05 h (sense «estimació»). M´adreço a la taquilla i ho faig saber a la venedora, que em diu que la veritat la comunica aquest, no aquell. El tren arriba a les 11.57 h i recull els viatgers provinents de la línia de Mataró, el que ha arribat puntualment a les 11.54 h. Tot seguit el tren de l´interior engega i se´n va envers l´est de la Selva. I si hagués transitat a la seva hora autèntica?

Déu escanya però no ofega.