Hi ha coses que els ignorants en economia no entendrem mai. I sospito, pels resultats, que els experts, tampoc. Si més no perquè, tal com diuen els mateixos experts, no sortim de la crisi ni es veuen indicis de fer-ho en un període raonable, és a dir, abans de l'extinció de l'"homo medius". Els salaris i les pensions segueixen baixant; i l'atur segueix creixent. Enguany, diuen els mateixos experts, mig milió més, i ja sabem que les previsions sempre fallen a la baixa per al sofert "homo medius", és a dir, el "currante" de classe mitjana o baixa. Per cert, queda encara classe mitjana?

Tampoc no entenc, per exemple, com és que Europa deixa cent mil milions d'euros (100.000.000.000 €) per ajudar la banca (és a dir, un crèdit, suposo), dels quals el Gobierno diu que en té prou amb quaranta mil milions (40.000.000.000 €). La banca rep un crèdit que hauran de pagar entre unes quantes generacions d'espanyols, però no dóna ni un "duro" per ajudar pimes i particulars a veure si poden rellançar l'economia i fer que sortim del pou sense fi que, segons alguns experts, va foradar en gran part la pròpia banca.

Però els que no aspirem a ser "profetes del passat" encara entenem menys el sentiment de culpa que han creat al pobre "homo ?me?dius", fent-li creure que la culpa de la crisi ha estat seva per viure un grapat d'anys per damunt de les seves possibilitats. Jo, fill de l'IPC, que mirava bocabadat tants "Jaguar", mansions, iots, bonus i plans de pensions multimilionaris de grans empresaris, banquers i altres "homo divitissimus"... Ni entendré mai que ens hagin convençut que és millor una mesada de 400€ que cap.

PS: I aquí pau i després glòria. Per a ells.