Diumenge passat va coincidir l'article de Jordi Navarro a la pàgina del costat del meu amb el títol La MAT i la independència energètica. Curiós, vaig pensar, just tot el contrari del que jo penso, ja tinc el títol de diumenge vinent.

En la sessió sobre energia a Olot amb l'ICE el contingut de la meva aportació havia de ser sobre els beneficis de la cogeneració pel sistema elèctric però, al veure les altres aportacions, vaig decidir canviar el contingut de la meva conferència per parlar de les coses que cal fer perquè el sistema elèctric sigui més renovable.

Ho vaig fer perquè observo que l'autoconsum amb plaques fotovoltaiques porta la gent a pensar que podem viure només amb això, amb xarxes distribuïdes, prescindint de les línies elèctriques i de totes les centrals elèctriques. Aquesta és una visió incompleta ja que la generació fotovoltaica permet un estalvi residencial notable, arribant a poder generar tota la teva demanda, tal com demostra l'espai zero de Wattia a Olot. Però a l'economia hi ha més consum que el residencial, hi ha els trens, les estacions de bombeig, les de generació d'aigua per osmosi inversa, les fàbriques... Quan a Besalú engeguem una bomba de 500 kW necessitem una línia de 2.500 kW, la línia elèctrica ha d'aguantar i hem d'evitar que el poble es quedi automàticament sense llum, amb tots els botiguers i hotelers maleint la fàbrica. Altrament, les energies renovables són intermitents i cal tenir el complement en el sistema per fer possible que la demanda elèctrica pugui continuar essent satisfeta, sense haver d'aturar el país esperant que bufi el vent, plogui o torni a fer sol.

Anem cap a un sistema elèctric intel·ligent i distribuït, això és evident, però d'aquí no es pot extreure que anem a un altre sense línies d'alta tensió. Aquest divendres al migdia l'operador Red Eléctrica ens va informar que havíem de deixar d'exportar electricitat a la xarxa, ordre que es va aixecar a les sis de la tarda. Què havia passat? Doncs que el fort vent de ponent va augmentar la generació eòlica fins a 14.000 MW i el sol aportava 2.500 MW, energia que no va tenir cabuda al sistema tot i que la generació amb gas i amb carbó estava a zero. Les pluges també obligaven a turbinar a moltes centrals hidràuliques (3.300 MW) i l'operador no va gosar fer baixar la potència de les nuclears com ho havia fet l'any passat. Com a resultat va decidir actuar aturant una part de la cogeneració (només 200 MW). No vull entrar aquí en la discussió sobre si la nuclear ha de modular o aturar, només vull significar que hi ha moments en què l'energia renovable no cap en el sistema elèctric i que, com més renovables hi hagi, més passarà.

Aquest era el contingut de la meva ponència. Per fer possible encabir més renovables s'han de fer molts deures. Un és consumir més de nit i menys de dia, cosa que es fa amb la tarifa elèctrica i amb pedagogia. L'altra és introduir la calefacció geotèrmica de nit, com fan a Wattia, una altra és introduir un milió de cotxes elèctrics, una altra augmentar l'emmagatzemament elèctric amb centrals turbina-bomba, una altra introduir les bateries a les cases i finalment cal augmentar les connexions amb Europa.

La MAT per Santa Llogaia permetrà augmentar la capacitat d'exportació i importació en 3.000 MW. A això hauria de seguir una altra connexió per l'altre costat del Pirineu si es vol arribar a tenir un pes eòlic del 30% (el 2013 ha estat del 21%). Si divendres haguéssim tingut la MAT en marxa a Besalú no hauríem aturat la cogeneració perquè l'excedent d'energia elèctrica s'hauria transferit aigües amunt, cap a Europa.

Cal entendre doncs que, una cosa és la generació en autoconsum, que permet un estalvi notable d'energia, i una altra és el funcionament del sistema elèctric que ha de fer possible engegar qualsevol aparell elèctric sense que tot caigui, que la potència del sistema sigui estable, que la freqüència sigui inamovible de 50 Hz i que es continuï funcionant quan qualsevol dels sistemes de generació aturen la producció elèctrica, sigui perquè no hi ha la font que els fa anar, sigui perquè tenen una avaria, o sigui perquè són massa cars en aquell moment.

La MAT ens ajuda a completar tots aquests forats. Per un costat permet transportar més amunt els excedents renovables, per altre costat aportarà una mica menys de la meitat del consum de Catalunya, fent el sistema més segur front l'aturada de qualsevol tecnologia de generació, sigui eòlica, solar, nuclear o de cicle combinat amb gas. També permetrà abaixar el preu de la llotja elèctrica diària en poder comprar a França o més amunt en determinades hores que aquí es produeix amb gas. Finalment la MAT serà bàsica per a la independència. En aquest debat sobre la independència és bàsic no tenir cap front que faci impossible la separació d'Espanya. Sovint em pregunten què passarà si una Catalunya independent rep l'amenaça d'un tancament de l'interruptor que ens connecta amb Espanya. No crec que mai arribi a passar però ara ja sabem que això no serà cap problema ja que la nova connexió amb França permet a Catalunya ser elèctricament independent d'Espanya. En tot cas el problema el tindrà la resta d'Espanya perquè es queda sense la meitat de generació nuclear. La MAT ens fa més independents, més distribuïts, més renovables i serà imprescindible si un dia volem aturar les tres centrals nuclears.