Acaba de produir-se el transvasament laboral més important de la història. Els usuaris de WhatsApp passen a treballar per a Facebook. Gratuïtament, per descomptat, o fins i tot pagant en els casos més solidaris. L'aplicació de missatgeria instantània ha estat venuda al gegant dels amics de conveniència per quinze mil milions d'euros. El preu d'aquesta compravenda virtual supera el Producte Interior Brut de setanta països del planeta. Atès que WhatsApp només compta amb 55 empleats al vell estil, el seu únic capi?tal són els seus 500 milions d'inscrits. Més exactament, les seves dades biogràfiques i patrons de consum, perquè els nous faraons els indiquin com han de comportar-se.

Facebook ha pagat 30 euros per cada usuari de WhatsApp, però els missatgers que han generat aquesta riquesa no rebran ni un duro en passar a ser munyits per Zuckerberg. Al contrari, l'emperador de la xarxa social els exigirà que intensifiquin la seva pro?ductivitat, per justificar la seva absurda adquisició. Els seus 500 milions d'esclaus hauran d'aïllar-se encara més de la vida real. Es dessagnaran per mantenir simultàniament Facebook, Whatsapp, Instagram i Twitter. Quantes persones es quedaran sense feina, perquè ells puguin satisfer les expectatives del seu tirà.

De fet, Zuckerberg aspira que el seu WhatsApp arribi a la xifra de mil milions de serfs, per la qual cosa cada usuari haurà de comprometre's a enrolar un altre treballador per al seu nou cap. Gratuïtament, per descomptat. Si els vassalls de la missatgeria desitgen saber quins diners perden pels seus esforços en comparació amb d'altres marques, cada escriptor altruista de Twitter reporta cent euros als seus propietaris, en el sentit que genera aquesta riquesa sense rebre res a canvi. Un accionista el posa a treballar i saqueja el seu rendiment. Comprant deu títols, disposes de sis persones que paguen per tuitejar per a tu. Abonen en concret l'utillatge, la connexió, la formació i la informació.

Facebook revitalitza l'estratègia de devorar els seus fills, Zuckerberg és Cronos en el quadre de Goya. Als 500 milions de treballadors de WhatsApp no els importa gaire, davant l'alternativa de ser explotats per Google.

Per cert, els seus patrons no són somiadors amb aires de vagabunds, sinó els fons pirates més despietats de Wall Street. I una vegada que esclati l'actual bombolla tecnològica, tots els habitants del planeta serem convocats a rescatar fantasmagories massa grans per caure.