Hi ha guerres que enforteixen l'enemic. La lluita contra el narcotràfic, per exemple, ens ha portat més tràfic. Aquest és un fenomen al qual ens hem anat acostumant de manera insensible al llarg dels últims anys. Els que venim d'una època en la qual aquesta lluita no existia, observem el fenomen amb estranyesa. Nosaltres hem vist néixer les unitats antidroga, les hem vist desenvolupar-se, especialitzar-se, tecnificar-se fins a extrems de ciència-ficció. Però al mateix temps, anàvem veient com el negoci de l'heroïna o de la coca creixia com si no tingués límits. Com més control i vigilància, més droga al carrer. Feia la impressió que al narcotràfic li anava bé la persecució policial. L'engreixava. Paral·lelament, el cinema i la literatura, que començaven també a ocupar-se de l'assumpte, ens mostraven els Estats paral·lels que s'oculten rere el gran negoci de la venda d'estupefaents. En l'actualitat, fins els partidaris més acèrrims de l'ordre, en el sentit més convencional de la paraula "ordre", es mostren partidaris de regular el tràfic de determinades substàncies per arrabassar a les màfies el poder de legislar que competeix als Estats.

Hi ha guerres que enforteixen a l'enemic, dèiem. A vegades, s'embranca un en baralles amb un mateix que vigoritzen el pitjor que té. Volem ser bons, volem ser saludables, volem viure molts anys. A aquest paio de quaranta anys que corria pel parc amb un ritme envejable li ha vingut un infart. És mort. Me'n vaig assabentar ahir, al migdia, per casualitat, al bar, davant d'un cafè amb llet i mitja dotzena de xurros. Es veu que havia deixat de fumar i de beure i de menjar greixos l'1 de gener. Va començar l'any amb el ferm propòsit de convertir-se en un altre i resulta que s'ha convertit en un cadàver. Pobre.

Se me'n les ganes de menjar-me els xurros. Jo també vull ser bo, bo en tots els sentits. Però temo entrar en una lluita a mort contra tot allò que em fa dolent. Part del que em fa dolent em dóna també la vida. En una lluita a mort contra tot això, el cadàver seria jo. Passo un full del diari: la policia ha intervingut una partida de droga.

Quina vida.