Ja saben la dita, per Sant Joan i Sant Pere, adéu primavera. Inaugurin aquest període, de foc, concerts i platja, si volen, coneixent el país i descobrint els nostres indrets per descansar i fruir del nostre entorn. Una bona excusa és la gastronomia. Moltes de les nostres poblacions, de Mollet de Peralada a Llançà, d'Olot a Arbúcies, són conegudes per restaurants i cuiners que fan dels seus plats un reclam turístic de primera.

Una part dels 61 milions de turistes de les Espanyes, i dels 14 milions que visiten Catalunya, ho fan atrets per la gastronomia. Al voltant d'un 10%. Dels restaurants de tres estrelles (vegin la revista Forbes de juny), gairebé un 70% de la seva facturació és de clients estrangers que tenen com a referent la guia Michelin.

Aquí tenen els germans Roca, icones mundials d'una gastronomia que uneix tradició i modernitat. Fa poc Joan Roca ha publicat Cuina amb Joan Roca. Tècniques bàsiques per a cuinar a casa. Un llibre ambiciós, que repassa processos culinaris, i alhora, parla d'organització, productes i matèria primera. L'abecé d'una cuina nutritiva, amb receptes escollides del millor cuiner del món. Un ventall d'elements clau per a aficionats i apassionats de la cuina que volen aprofundir en les espècies, peixos mediterranis o bolets. Un tastet del receptari dels Roca. La gastronomia és història, tradició, plaer dels sentits: temps per gaudir dels nostres productes. El maridatge amb els vins.

Tot plegat és retre homenatge al nostre passat, i encarar el futur dins d'un món que tendeix a la uniformitat i a una competitivitat salvatge.