L'Anuari de CatalunyaCaixa és molt esperat pel seu prestigi, i per la seva capacitat per dibuixar les expectatives econòmiques de l'any vinent. L'estudi, presentat aquesta setmana, exposa que les comarques gironines fan front a la crisi millor que altres zones del país, i sobretot, que l'eix de l'AP-7 i la costa actuen com a motor de recuperació a casa nostra.

Malgrat que la construcció perd pes i activitat, se'ns diu que el turisme reacciona bé a la decisió dels empresaris del sector d'oferir preus competitius. En aquest fet és bàsic el turisme extern, però també l'interior, tant català com espanyol. I és bàsic que no ens colpegin epidèmies de cap mena. Segons el catedràtic Josep Oliver, director de l'Anuari, enguany podem créixer fins a un 1,7%, xifra que no genera prou llocs de treball, però atura la sagnia de la crisi i millora el panorama del 2015.

Les comarques pirinenques cauen fins a un 1,5%. Veiem una problemàtica similar en una comarca tan basada en la petita i mitjana empresa com la Garrotxa. El fet que el Barcelonès decreixi gairebé mig punt exposa com el turisme de festa, indiscriminat, no ajuda a l'economia general. El que sí actua com a motor interessant és el sector automobilístic, termòmetre del consum. Que sembla remuntar. Vegin, per exemple, l'èxit del model León de la Seat, o el fet que una empresa com la Nissan recuperi el torn de nit i augmenti la plantilla uns 700 treballadors, al voltant d'un nou model, el Pulsar. Dels components i els serveis automobilístics en viuen multitud de negocis i treballadors de casa nostra. Un bon senyal.