Baixa el consum d'aigua en l'agriculturaJesús Domingo Martínez. Girona.

Quan es parla que el principal consum d'aigua es produeix en agricultura, penso que es parla gratuïtament, ja que cal recordar que aquesta aigua va íntegrament a la producció d'aliments. No obstant això, és cert que el consum es pot reduir i des del sector s'està fent un gran esforç.

Quan es parla de l'esforç de modernització dels regants, no es parla de manera gratuïta. Segons recorda Feragua en el seu butlletí, aquí hi ha les xifres d'inversió, però no només. A poc a poc, i gràcies a aquest esforç, les tècniques de reg més eficient s'imposen sobre les més tradicionals i el volum de consum d'aigua consumida pel regadiu, en descens. Així, el 2012, el volum d'aigua de reg utilitzat per les explotacions agràries ha baixat un 3,1% respecte a l'any anterior, baixant fins a 15.833 hectòmetres cúbics. Un descens que va ser possible gràcies als nous sistemes de reg més eficients. Així, per tècnica de reg, el volum d'aigua aplicat als cultius mitjançant degoteig (reg localitzat) es va incrementar un 7,2%, mentre que el reg per gravetat, el menys eficient, disminuí un 11,5% i l'ús de aigua de reg per aspersió es va reduir un 1,1%.

Seria bo que les administracions i alguns dels grups de pressió prenguessin nota d'aquestes dades, ja que aquesta eficiència en l'ús de l'aigua té la contrapartida de la dependència energètica, i el que sembla il·lògic és que es demani als regants l'esforç per consumir menys aigua mentre al mateix temps se'ls penalitza aquest esforç amb uns costos elèctrics inassumibles.

El dinar de la Caixa RuralCarles Mallart. Girona.

Recorden aquella entitat que la CajaMadrid va absorbir a les nostres contrades d'això fa 27 anys? Divendres passat, dia 21, ens vàrem aplegar a Can Suru de Montagut 72 exempleats de la Caixa Rural a dinar en un acte que va ser d'allò més emotiu i que va acabar vorejant allà a dos quarts de set de la tarda. Sense protocol, l'acte va estar encapçalat per l'antic director general, Josep Maria Heras. Era el primer retrobament important i nombrós, inclòs el dinar de la plantilla després de tants anys. D'un aproximat de 120 persones que al seu dia conformàvem l'entitat, n'hi ha uns 20 que ja no són entre nosaltres (epd), la vida i el destí ens porta a situacions doloroses, persones que varen ser recordades. Les absències, algunes per malaltia, altres per viure fora de Catalunya, i algunes per tenir compromisos inajornables, varen ésser mínimes.

El punt més emotiu de la trobada va ésser el moment en què es varen repartir les fitxes personals de cada un amb la seva foto, escrites a mà, tot del seu dia, repartides pel bon amic Narcís Puigdevall. El recordatori d'anècdotes viscudes fa tants anys va ésser total, hi ha gent que té una memòria de vídeo, afortunats ells.

Em quedo amb un detall, molta gent no em va conèixer pel físic, ja que un canvia i guanya quilos, però sí em varen identificar per la veu un cop vaig començar a parlar, vaig aprendre una lliçó que no sabia, sembla ser que la mateixa veu ens acompanya tota la vida, curiós. Vailets que en aquells moments tenien vint anys i poc, avui pasen dels cinquanta, casats, amb fills, amb una altra i bona orientació professional... gent jubilada, prejubilada, pocs en actiu, però aixó sí, "excel·lents persones", els ho puc ben assegurar. Ens vàrem prendre l'obligació de repetir cada any. Gràcies per la tarda viscuda.

Jo hi vaig serDavid Arboix i Arús. BANYOLES.

Aquest dissabte passat vaig anar a Madrid a defensar la vida. Em vaig carregar a l'esquena 20 hores ben bones d'autocar per manifestar-me una miserable estona a la plaça Colón, davant una gegantina bandera espanyola que feia respecte. Per això, després d'aquesta pallissa, em sap greu que a diferents mitjans em titllin d'antiavortista, com si d'un insult es tractés. Aquesta és, si més no, la força que porten bona part dels titulars que recullen l'esdeveniment.

Mirin, no em considero anti-res i en aquest cas tan delicat de l'avortament més m'hauria agradat que m'haguessin descrit com entusiasta de la vida, defensor de la dona i del seu embaràs o altaveu del no nascut. Ja se sap, posicionar-se avui en contra de l'avortament té aquests riscos.

Arribarà el dia en què la societat miri enrere i vegi l'horror que hem estat capaços de fer els ciutadans del nostre temps amb l'extermini de milers i milers de nens innocents.

Solidaritat a l'atacDaniel Vivern. Girona.

La broma fa mesos que dura. Vas a la teva pel mig de Girona. En un moment o un altre, un noi o noia equipat amb armilla oenegera i carpeta t'aborda amb més o menys fermesa i et demana si tens un minut. Independentment de si estic o no en disposició de dedicar minuts a algú, no em ve de gust que m'aturin per un motiu que ja sé per endavant: que em comprometi a col·laborar a ajudar persones en dificultats econòmiques, socials, polítiques i/o sanitàries, la majoria de vegades en països de l'altra punta de món.

I no em ve de gust no pas perquè no sigui conscient del sofriment d'aquestes persones. Passa que se'm commina a ser solidari, però la solidaritat ha de ser voluntària, i no conseqüència d'una actitud peticionària i sovint comminatòria.

Manifest del Col·lectiu de Dones en l'Església per la ParitatPiua Salvatella i Vila. delegada del Col·lectiu de Dones en l'Església a Girona.

Com cada any el CDE hem escrit un Manifest amb motiu del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones (està penjat a la nostra pàgina web).

Segurament si s'hagués interpretat diferent el passatge del Gènesi, que parla d'Adam i Eva, o les dones haguéssim conegut la història de la Lilith, les coses ens haurien anat molt millor a totes.

"Fem una crida a totes les dones, joves i grans, perquè ens creguem que podem ser persones lliures, sense necessitat de tuteles, ni econòmiques, ni afectives, ni religioses. Fem una crida a les dones i homes creadors i difusors de la cultura, plena d'estereotips sobre les dones, perquè les mostrin amb tota la seva complexitat i les seves capacitats. Demanem a la societat, en aquest dia especialment, que sigui respectada tota persona, icona de Déu, i per tant Sagrada. Prou violència contra les dones!" ( extret del Manifest).