El gènere literari de les sèries negres, les que coneixem com a novel·les policíaques, sovint situen l'acció en el segle XIX, en el XX o en l'actualitat. Però, des de fa uns anys, l'escriptora Teresa Juvé publica periòdicament novel·les policíaques que transcorren a la Catalunya del segle XVI. L'autora, llicenciada en filosofia i literatura comparada i bona coneixedora de les lletres occitanes, ha creat un personatge que com una mena d'inspector de policia d'una altra època ha de resoldre qüestions en què abunden tots els registres d'aquesta mena de novel·les.

Juvé ha creat el personatge de Jaume Plagumà, que representa una figura que existia a la Generalitat d'aquells segles, anomenada el portantveus, que recorria contínuament el territori i, lògicament, havia de conèixer i resoldre qüestions de les més enrevessades, sovint amb assassinats pel mig i d'altres situacions de complexa solució. La primera novel·la d'aquesta sèrie de Juvé fou El portantveus s'ha equivocat (1997), que significà una sorpresa agradable en comprovar com les seves habilitat d'escriptora i el coneixement de l'època possibilitaven descriure aquella societat en els seus replecs, tensions i esperances. La sèrie continuà amb dos títols més, La commedia dell'arte sota sospita i Un crim de l'Armada Invencible (2000), als quals seguiren Els assassins eren més d'un i Juguesca mortal (2002). L'escriptora ha anat treballant en la sèrie i el portantveu Plagumà segueix visitant viles i ciutats encarant-se amb afers que el reclamen. Ara acaba de publicar un nou volum de les aventures d'aquest personatge amb el títol de La trampa.

S'ha dit i repetit que la literatura quan és expressada des de l'atenció als personatges i les situacions, quan aprofundeix en les realitats socials, és també una forma de descriure la història. En aquest cas Plagumà actua en els anys en què Felip II i el virrei corresponent que el representa a Catalunya vigilen amb recel els catalans. El lector que se submergeix en aquella realitat aparentment llunyana aviat s'adona que potser no és remota.

Teresa Juvé, des del seu estatge a Esclanyà, tocant a Palafrugell, crea les aventures policíaques del portantveus Plagumà i, alhora treu la pols d'una època que coneixem insuficientment i es demostra que de la mà de la literatura i des del gènere negre anem veient com la Generalitat actuava, com els virreis vigilaven i com les idees circulaven. Les novel·les de Teresa Juvé són d'interès per les situacions que planteja i el marc que descriu, tot això amanit amb les reflexions que va fent el portantveus Plagumà.