Demà és Nit de Nadal, comencen els dies que per a molta gent són els més especials de l'any. Quina il·lusió que feien aquestes festes quan érem petits. De fet, encara ens omplien de joia quan véiem com s'il·luminaven els ulls dels nostres fills, nebots, néts o mainada de familiars o amics, en descobrir els arbres plens de llum i color, en veure els pessebres, quan feien cagar el tió o quan no dormien mentre esperaven els Reis. Però ara ja hem crescut i hem quedat orfes d'infants, d'infància. En algun moment de les nostres vides hem hagut d'aprendre que el Pare Noel no existeix, ens ha tocat muntar nosaltres mateixos el pessebre i decorar l'arbre, adonar-nos que el tió no caga res que no haguem comprat i que en Gaspar en realitat és un dels regidors de l'Ajuntament, que per fer de Rei Negre s'havia d'omplir la cara de betum i pagar moltes copes durant l'any.

Llavors, què ens queda del Nadal a nosaltres, ara que ens hem fet grans, que estem de tornada de tot i que ja no creiem en res que no sigui un gran xec a final de cada mes o un bon plat a taula? Sembla que només ens resta mirar enrere, recordar uns temps millors i portar la nostre desil·lusió amb la màxima discreció, mentre tot el món passeja la seva felicitat per davant dels nostres nassos.

I si poguéssim afegir a tot aquest daltabaix nadalenc "cursi" una festa pagana per a adults? Podríem honorar, per aquestes dades, la memòria d'Herodes, dels fariseus i dels mercaders de l'església. A més d'un pessebre vivent o d'un caga tió, a les places dels pobles i ciutats, podríem exhibir, a sobre d'un altell, el polític més corrupte, el periodista més mentider o l'empresari més inútil amb les calces abaixades, perquè tothom puguem donar-li fuetades per donar-nos satisfacció per les seves malifetes, ja que mai no ens tornaran el que ens han costat. I ja posats, podríem fer festa fins el dia dels Sants Innocents, que hauria d'ésser declarat el dia en què cap prohom pot riure's de nosaltres, els innocents ciutadans. Vaja, ja veig que no, que difícilment les coses aniran per aquí. Doncs res, posem bona cara i mirem de no espatllar la festa als demés, que no en tenen cap culpa.

Aquest Nadal, Girona està d'enhorabona. Per primera vegada podrà gaudir del Gran Circ de Nadal sobre Gel, un espectacle que l'acostarà un xic més a convertir-se en la gran ciutat que vol ésser i que farà gaudir a tothom. A vostès, senyores i senyors lector(e)s, només em resta desitjar-los unes bones festes amb l'esperança que l'any que ve vulguin continuar llegint-me. I si no, que igualment els vagi molt bé.