la Plataforma d'Afectats per l'hepatitis C anuncia una querella contra Ana Mato, exministra de Sanitat, per omissió del deure de socors, amb relació a Sovaldi, el nou medicament contra l'hepatitis C. Aquest fàrmac, que cura el 90% dels malalts, només s'ha administrat aquest any a unes 500 persones, mentre, en el mateix temps, en morien per greus ?complicacions unes 4.000, que el medicament hauria pogut salvar. El problema és que l'empresa que comercialitza Sovaldi demana a Espanya 60.000 € per tractament, i el Gobierno només en vol pagar 25.000. El fàrmac només és assequible al 3% dels infectats, però el ministeri ja ha avisat que enguany només atendrà entre 5.000 i 6.000 malalts, tot i que a Espanya hi ha uns 800.000 afectats i 10.000 morts anuals. Una loteria macabra que ha provocat la protesta dels metges.

Però tot això no és sinó la prova fefaent d'on ens porta la praxi neoliberal econòmica que ens imposen. Dit amb llenguatge planer: "si tens pasta et salves; i, si no, "palmes"". Perquè el cost de producció del Sovaldi és mil vegades menor que el preu que cobra el fabricant -Gilead- que, per cert, no va descobrir el medicament sinó que va comprar la patent a Pharmasset per 8.000 milions de dòlars. És més, sembla que la investigació feta pels dos científics de la universitat d'Emory (EUA) es va fer amb diners públics. Només en el primer trimestre del 2014, Gilead va ingressar 1.100 milions.

S'està repetint amb freqüència que la vida de milions de persones depengui d'una empresa farmacèutica. Només cal recordar el cas dels retrovirals, de la leucèmia, etc., que palesen la diabòlica perversió que permet el sistema. I ningú no diu prou!