L'Agenda va començar a caminar el 1992 de la mà de Pere Casaldàliga i José Maria Vigil a Nicaragua. Naixia per fer memòria històrica dels 500 anys d'espoli, assetjament i mort en contrast amb la celebració oficial, que parlava, sense vergonya ni ètica, de "trobada entre pobles". Amb el temps, l'Agenda s'obrí camí més enllà del continent Americà i es va convertir en Agenda Llatinoamericana Mundial. Va ser un encert: calia mundialitzar el seu crit a favor de la justícia social.

La campanya d'educació popular de l'Agenda és, de fet, una evolució natural de la tasca que va arribar a Justícia i Pau de Girona, el 1995, de la mà dels Comitès Óscar Romero. Primer es va divulgar com un material més de les nostres lluites. Més endavant, però, ens vam adonar que era un material excel·lent per construir una cultura de la solidaritat entre els pobles, una eina de formació, de transformació, de rebel·lia, per contribuir a crear opinió i teixit social, i que serviria de pont entre el Nord i el Sud. Teníem a les mans un despertador de consciències adormides, amb capacitat d'articular un discurs universal, provocador i ple d'aire fresc.

El primer pas va ser proposar a la Coordinadora d'ONG Solidàries estendre a la ciutadania el missatge de l'Agenda. Aprovada la proposta i motivats per compartir-la es va crear la Comissió de l'Agenda Llatinoamericana de Catalunya, una organització oberta, plural, participativa que, alhora, fomenta la gratuïtat com una altra forma d'entendre la vida. Amb aquests principis vam preparar l'acció de la campanya.

En consolidar-se la Comissió va arribar el moment que ja havíem entrevist des del començament per la interrelació entre els pobles: crear la "Campanya d'Anada i Tornada", un projecte dins del marc d'un programa d'Educació Popular no formal basat en valors humans. El seu objectiu principal és fomentar l'intercanvi entre Catalunya i Amèrica Llatina, cercant la millor interrelació dels col·lectius que treballen l'Agenda des de les seves bases. D'aquesta manera volem enfortir i ampliar el teixit social intercontinental.

L'Agenda Llatinoamericana ha fet 25 anys i ho celebra amb una edició dedicada al tema "Desigualtat i Propietat". Una temàtica un xic cridanera, però de primera línia.

Aquests 25 anys, s'han proposat temes de màxim interès: la democràcia, la política, l'ecologia, l'Altra Economia, Cap a un nou socialisme, Déu i la religió, Informació-comunicació, l'imperialisme, etc. Pere Casaldàliga sempre n'ha fet la introducció amb paraules pausades, riques, emotives però potents. L'any 2013 ens deia: "L'altra Economia no pot pas ser només econòmica: ha de ser integral, ecològica, intercultural...". A l'agenda del 2016 hi diu: "L'1% mes ric de la població, aquest 2016, superarà el seu propi rècord patrimonial traspassant la barrera psicològica del 50% de la riquesa del món, i continua creixent. A quin percentatge del pastís haurà de reduir-nos la riquesa extrema, per tal que ens desvetllem i decidim acabar amb aquesta situació indigna de la humanitat? Quan prendrem consciència efectiva que som majoria aclaparadora, el 99%!? És urgent que trenquem l'encanteri d'aquesta hegemonia, amb pràctiques ciutadanes alternatives, i ser coherents amb una participació política democràtica responsable, per caminar vers la societat igualitària i justa".