Grans empreses tecnològiques produeixen artificialment els seus beneficis a Espanya per pagar menys impostos. Heus aquí un titular que es repeteix any rere any sense que ningú li posi remei. El mecanisme és conegut: la filial espanyola compra els seus productes a la filial d'Irlanda, on l'impost de societats és més baix, i aquesta els compra a la casa ma?re, posem per cas que als Estats Units. La filial irlandesa compra barat a la casa mare i ven car a la filial espanyola, que aplica un marge molt escàs per a la venda al públic. Així la filial espanyola amb prou feines té beneficis, i per això paga pocs impostos, mentre qui de veritat en té és la filial irlandesa, on estan gravats a un tipus inferior. A més, els productes en si mateixos no trepitgen sòl irlandès; es tracta d'una intermediació virtual, com correspon a una empresa de les noves tecnologies. Potser el producte ni tan sols provingui dels Estats Units: les tecnològiques nord-americanes elaboren el progra?mari, que no té massa, i encarreguen la part física als xinesos o als coreans. No cal que l'aparell trepitgi sòl americà.

Meravelles de la globalització, a la qual els governs són incapaços de respondre amb una globalització de les decisions impositives. Al contrari: les utilitzen com a arma per competir per la instal·lació virtual d'empreses en els seus censos de contribuents. I en el cas d'Irlanda, com en el de Luxemburg, es tracta a sobre d'un estat membre de la Unió Europea. Aquesta capacitat de les grans empreses per desviar impos?tos ha de ser considerada inadmissible per al ciutadà mitjà, per dues raons. Una: perquè els impostos que deixen de pagar elles els pag?uem els altres. L'altra: per discriminació insuportable. És a dir, per enveja.

Per què ells poden pagar els seus impostos a Irlanda i els treballadors ordinaris no podem? Per què aquest mecanisme està a l'abast de les tecnològiques americanes que posen el seu logotip a uns artefactes xinesos i no està a l'abast del botiguer de la cantonada, que està pensant a abaixar la persiana per sempre? Tots els ciutadans europeus hauríem de tenir dret a desviar un 99% dels nostres impostos a un altre país comunitari, aquell que ens oferís millors condicions. El contrari atempta contra l'article 21.2 de la Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea, que resa: "Es prohibeix tota discriminació per raó de nacionalitat". Caldrà portar aquest assumpte dels impostos al Tribunal d'Estrasburg.