Amancio Ortega és el propietari d'Inditex, que entre altres empreses té Zara. Té 6.700 tendes i ocupa 140.000 persones.

Se'ns informa que durant uns dies Amancio Ortega és l'individu més ric del món. És més ric fins i tot que de Bill Gates! Ostres, els espanyols no som els primers en quasi res interessant però això sí, creem multimilionaris! Quines coses...

Em recorda quan a Espanya no hi havia cap pista de tennis i en canvi teníem el Manolo Santana que ho guanyava quasi tot. El mateix podíem dir del golf, un esport -per dir-ne alguna cosa- que no jugava ningú i vam tenir el millor del món el Severiano Ballesteros. Per cert GOLF és l'acrònim de «Gentelmen's Only, Ladies Forbidden», és a dir «Només per cavallers, dames prohibides».

Resulta que la fortuna d'Ortega es valora en 72.000 milions d'euros. És a dir 72.000.000.000 euros. Si ho traspassem en pessetes seran..., deixeu que agafi la calculadora del mòbil per fer el càlcul. Ostres al mòbil li falten dígits. Busco la de l'ordinador i surt 11.952.000.000.000 pessetes. No sé ni com s'escriu, he demanat consell a un amic economista: onze bilions nou-cents quaranta-dos mil milions. Estic segur que són unes quantitats que us deixen freds.

Anem a suposar que fem una llei de defensa del capitalisme que sigui que cada any expropiem els 10 senyors més rics, per tal que s'impedeixi la concentració de capital que crea monopolis i impedeix que el mercat funcioni. Si expropiéssim els béns d'aquest senyor i ens els quedéssim podríem fer unes quantes coses. Per exemple, si els dediquéssim a la ciutat de Barcelona resultaria el següent. Cada any l'Ajuntament de Barcelona es gasta 2.300 milions euros. Per tant els barcelonins ho tindrien tot pagat com deia Francesc Pujols, fins l'any 2046! Si fem el mateix exercici amb l'Ajuntament de Sabadell (165 milions) els sabadellencs ho tindríem tot pagat fins l'any 2451! I els gironins (105 milions/any), 685 anys, fins al 2701!

Dit d'una altra manera, si repartíssim la fortuna de l'Amancio entre els 46 milions d'espanyols a cada un li tocarien 1.565 euros. Una bona picossada!

Una darrera manera de veure-ho. Els 72.000 milions d'euros és el que ha deixat de pagar als seus treballadors des del 1975. Com escrivia Bertolt Brecht: «Qui va construir Tebes, la ciutat de les set portes? Als llibres hi ha noms de reis. Van arrossegar els reis els blocs de pedra?»