l'eina clàssica per cavar la terra és l'aixada, amb la seva discreció eterna davant del treball fort. Altres eines seran més vistoses -més resultadores, doncs- com ara la falç, que brilla, sega i fins i tot simbolitza, en himnes i banderes. Però algú ha de cavar, dia a dia, i això es fa amb l'aixada.

L'aixada és el nom d'una revista que surt a Serinyà, Pla de l'Estany. Aquí el nom fa la cosa, perquè es tracta de la Fundació Mas Casadevall que treballa una terra dura: la prevenció i tractament de l'autisme, de nomenclatura TEA, trastorns de l'espectre autista. Serinyà i Mas Casadevall acullen des de fa més de trenta anys una concentració d'esforços socials i científics per atendre persones afectades de TEA. L'espectre autista pot causar deficiències de relació humana, incerteses, obssessions i dèficits afegits de mobilitat o de llenguatge; pot no haver-hi disminució intelectual. Quan el concepte TEA -ja va ser molt considerat als àmbits científics universals-, es va crear, als anys 70, al Mind Institute de la Universitat Davis de Califòrnia, gràcies a un mecenes que era pare de nen autista; aquest centre des de la seva fundació és el referent mundial del tema; insistirem després en el seu nom per un estret vincle.

L'autisme és un repte majúscul per a la ciència actual: a Europa hi ha un cas d'autisme per cada 115 naixements, i la tendència és d'augment; a les tribunes científiques s'estudia que les causes poden ser més ambientals que genètiques.

Quan la fundació privada que treballa la prevenció i tractament de l'autisme es va establir a Serinyà va ser un vertader cas d'enamorament del paisatge gironí. Els pares d'uns nens afectats havíen organitzat un torn de colònies a Viladesens, al Gironès; quan ells mateixos varen fer el propòsit i l'esforç de crear una institució amb totes les instal·lacions pedagògiques, tècniques i ambientals adequades, el bon record d'aquell marc de geografia física i humana els va empènyer a buscar en aquestes comarques, i només aquí, una seu definitiva per a la fundació. Això és Mas Casadevall, és un patronat, és un comitè executiu, és un comitè científic. Avui és la categoria d'una referència absoluta, en l'àmbit europeu.

Acaba de sortir el número 33 de la revista L'aixada, que publica la Fundació. Són 34 pàgines de la vida d'una comunitat humana que, com manifesta el president del comitè executiu, Lluís Desoi, és «una entitat dinàmica». Aquest moviment queda ben detallat en els reportatges sobre activitats, serveis, jornades celebrades, un dia a dia sempre projectat amb mirament pedagògic i científic. Destaco una frase que diu Manel Ventura, membre fundador, en una entrevista: «Mas Casadevall ha jugat la carta de fer-ho bé i és la carta de la integració en el treball». I ara és el moment de reprendre el nom de Mind Institute, de Califòrnia, perquè és allí on s'ha preparat durant dos anys la doctora Maria Díez-Juan, psicòloga de l'Hospital Sant Joan de Déu i ara de Mas Casadevall; ella ara té la missió de traslladar aquí la formació rebuda, i ja es refereix decididament a una creixent sensibilització de la societat referent a l'autisme, més preparació a les famílies, actualització de la pediatria i la detecció precoç. A Mas Casadevall es continua jugant la carta de fer-ho bé. És la fe de vida d'un treball inacabable, que ha posat Serinyà al mapa de l'humanisme més estimat. Aquesta és una terra treballada amb les eines de l'eficàcia, que mereix el reconeixement de tot un país.