La pobresa i l'exclusió social tenen com a causa fonamental la manca de feina, i per tant la carència d'un salari digne. Constatem un repartiment irracional de la riquesa que es produeix, constatem l'increment de les desigualtats sense justificació, i albirem, si no hi posem remei, una societat greument dividida entre els que no poden cobrir les necessitats bàsiques i els privilegiats que escandalosament ignoren la dolorosa i inhumana situació de gran part de la humanitat.

El dret al treball, en les societats avançades com la nostra, fins i tot s'ha constitucionalitzat, de manera que en la màxima norma que regula la nostra convivència apareix configurat tal dret: tots els espanyols tenen el deure de treballar i el dret al treball... a la promoció a través del treball i a una remuneració suficient per satisfer les seves necessitats i les de la seva família. També està recollit i reconegut aquest dret en normes i declaracions internacionals, des de la declaració universal dels drets humans de 1948, a l'article 23, com al Pacte Internacional de Drets Econòmics, Socials i Culturals que en el seu article 6 estableix que el dret a treballar comprèn "el dret de tota persona a tenir l'oportunitat de guanyar-se la vida mitjançant un treball lliurement escollit". També es remarca, en l'àmbit municipal, el dret a un treball digne, en la Carta Europea de Salvaguarda dels Drets Humans a la Ciutat, a l'article 14: "Els ciutadans i ciutadanes tenen dret a exercir activitats remunerades, mitjançant un lloc de treball digne que garanteixi la seva qualitat de vida".

Però, com se sol dir, una cosa és dir i l'altra és fer. Certament, la preocupació per la situació que vivim a la nostra societat, on la manca de llocs de treball i l'increment de la precarietat laboral, que es manifesta essencialment per contractes temporals i precaris, jornades reduïdes i salaris insuficients, està abocant moltes persones i famílies a la pobresa. Els governs i responsables de les administracions públiques han de ser més proactius i contundents en la defensa d'aquest dret indispensable, com és el treball, mitjà necessari per facilitar un just equilibri en el repartiment de la riquesa. Hem de seguir lluitant per fer una societat justa, basada en criteris de solidaritat, coresponsabilitat i compromesa en la defensa de la dignitat de les persones. I sense un dret al treball efectiu i possible, condemnem molts dels nostres conciutadans a la misèria i a l'exclusió social, posant en greu perill la pau social. Si volem pau, treballem per la justícia.