Assistir un dissabte al matí a un parell de taules rodones del Fòrum de l'Excel·lència Lloret 2016 era una ocasió idònia per conèixer els nous paradigmes del pensament únic, que predica l'hegemonia de la doctrina neoliberal com l'alternativa en exclusiva d'un nou ordre.

La ponència titulada "Noves tecnologies: generadores d'atur o de millors oportunitats laborals?", era una provocació manifesta. És de calaix que la tecnologia transformarà el model de treball actual, i empreses i treballadors s'hauran d'adaptar als nous temps.

Aquest canvi suposarà una crisi d'efectes devastadors amb pèrdua de llocs de treball, manca d'expectatives de generacions senceres i noves feines temporals mal remunerades.

Els conferenciants, vinculats a consultories que presten serveis a grans corporacions, participaven de la idea d'una etapa de metamorfosi dels negocis, és a dir, canviar o desaparèixer.

Així doncs, es tractaria de trobar noves regles del joc entre capital i treball per encarar l'era digital.

Ara bé, els consells dels experts als joves delerosos de treballar eren decebedors: a) deixeu tota esperança de trobar una feina segons les vostres capacitats; b) l'especialització adquirida durant els estudis no comptarà per a res perquè no respon a les necessitats empresarials; c) haureu d'acceptar múltiples ocupacions al llarg de la vida laboral; d) us demanaran amplitud de coneixements i la seva constant posada al dia per accedir o conservar la feina.

Les malediccions dels profetes queien sobre els joves assistents a qui s'alliçonava que, per triomfar, havien de ser enciclopedistes amb un domini de les ciències, les tècniques i les arts. Amén!

Els convidats d'una altra taula rodona, sota el títol "Economia global. Impacte i perspectives", eren amics o coneguts que es conjuraven per evitar debatre sobre l'austeritat que ha generat més desigualtat social en tots aquells països on s'ha imposat per la troica.

El premi Nobel d'Economia de l'any 2007 i estrella invitada, Erik Maskin, apostava per l'educació i la innovació com la millor fórmula per lluitar contra les desigualtats. Per Timothy Kehoe, de la Universitat de Minnesota, la productivitat està relacionada amb la gestió empresarial. Per Jordi Gual, representant de la gran banca, l'austeritat no era un tema de debat, i sí que ho eren la productivitat i els incentius.

Un excel·lent poti-poti d'opinions! Però l'apel·lació a augmentar la productivitat sempre encobreix una devaluació salarial, mai una moderació del benefici empresarial.

Amb les dues sessions hom podria entendre com la classe dominant té el monopoli de la producció de les idees i les emocions. El Fòrum de l'Excel·lència Lloret 2016 n'és una constatació.