Tothom té clar que el futur serà renovable i les xifres que posen les administracions, des d´Europa fins a la Generalitat, parlen del 50% renovable en l´electricitat a l´any 2030. De fet és un objectiu mediocre, fàcil d´assolir tècnicament perquè avui ja és del 37%. Vull recordar que el dia de Nadal de 2014 Espanya va arribar a una penetració eòlica del 72%, nivell que sabem que es pot assolir sense massa complicacions.

Deia que l´objectiu és mediocre perquè només parlem d´electricitat, quan avui aquesta només suposa el 20% del consum energètic total. Un terç de l´energia la consumim en el transport i la resta en forma de calor. La finalitat, doncs, hauria de ser molt més ambiciosa i caldria no parlar només d´electricitat i posar el focus en la totalitat del consum energètic. El transport el resoldrem elèctricament i la calor amb múltiples tecnologies, des de la biomassa, la tèrmica solar o la geotèrmia. Sovint és més fàcil i barat avançar en energia renovable tèrmica, per calefacció i aigua calenta, que no pas resoldre la complexitat elèctrica renovable.

Aquesta setmana hem contactat amb un client alemany que ha quedat astorat quan li hem dit que podem fabricar el seu paper amb zero emissions de CO2. Es possible això? Doncs sí, és fruit de molts anys d´aproximació tecnològica, d´aprofitar gasos residuals, de modificar el producte, les màquines i el procés, per consumir menys energia, per acabar amb la producció de vapor restant amb biomassa i comprant l´electricitat amb certificació renovable. Fa un any, quan vam idear la associació «locomotora energètica» amb en Franc Comino de Wattia Innova, no imaginava que l´objectiu de fabricar amb CO2 zero estaria tan a prop, però aquí està, hem anat trobant les solucions per arribar-hi i això ens aportarà un valor addicional al nostre producte en mercats avançats.

Una de les claus per assolir aquesta fita ha estat el certificat d´origen i etiquetat de l´electricitat. Un usuari pot comprar electricitat a una comercialitzadora amb un certificat d´origen que especifica la quantitat d´energia renovable i nuclear i que li atorga un nivell mig de CO2 a l´electricitat que ven al mercat. Així, Som energia certificava el 2015 que l´electricitat que venia era 100% renovable amb una emissió de CO2 de 0,00 kg/kWh i amb uns residus radioactius de 0,00 mg/kWh, mentre que Endesa Energia SA tenia valors de 0,38 kg CO2/kWh i de 0,60 mg/kWh radioactius. Davant aquesta possibilitat moltes empreses hem decidit comprar l´electricitat verda perquè sabem que aquesta acció reforça la filosofia de l´empresa i perquè aporta valor al producte final que va al mercat. Ho fem nosaltres, ho farà La Caixa i espero que ho facin moltes empreses més. Tot i que a l´any 2015 es van generar 72.575 kWh d´electricitat amb garantia d´origen, el resultat final serà que, si tothom en demana, aquesta electricitat pujarà de preu al no poder satisfer a tothom. Però el fet més ­important serà que acabarà sent una pressió al sistema que forci la generació renovable.

Això es mou, i de quina manera! En el llistat de la certificació d´origen del 2015 moltes empreses comercialitzadores no hi són perquè no van donar importància al certificat. No hi ha Holaluz ni Agrienergia de Banyoles. Per exemple Bassols Energia Comercial tenia el 2015 valors baixos en renovables, del 17,4%, valor que ha corregit dràsticament aquest any 2016 amb 100% renovable. L´efecte és de bola de neu, és la revolució del consumidor que prefereix un producte renovable, en igualtat de preu, a un altre que no ho és.

Fa setmanes vaig proposar no renovar les centrals nuclears invertint en 6.000 MW fotovoltaics i en 4.300 MW eòlics. Em queixava que l´administració catalana es feia el ronso a l´hora de plantejar el debat nuclear perquè estava en zona de confort amb aquest tema, sense pressió social. Aquesta setmana he arribat a la conclusió que la feina la farem els consumidors, no ens fan falta els polítics per a fer la revolució.

També ha arribat a les meves mans el plec de condicions de l´Ajuntament de Barcelona per a la compra de béns i serveis. En ell s´especifica que tota l´electricitat serà renovable i això s´anirà estenent per tota l´economia com una gota d´oli (ho farà la Generalitat?). Si la generació renovable a l´any 2015 va ser del 37%, la certificació d´origen va ser del 28%, havent-hi un 9% al que no se li va atorgar certificació d´origen. Estic convençut que això no tardarà a arribar a l´equilibri, essent llavors una pressió cap a l´augment de preu renovable i cap a la inversió en més energia verda.

Però la psicologia pot fer més que no pas el mercat. Si el petroli roman baix de preu, tot i sabent que el necessitem, és perquè tothom ha donat per fet que en el futur no el necessitarem. Els països que tenen jaciments de petroli veuen així que no esgotaran els seus jaciments, per la qual cosa prefereixen vendre ara el petroli a preu baix. Doncs bé, el mateix fenomen pot passar amb la renovació de les centrals nuclears. Si les empreses elèctriques han d´invertir en les centrals per allargar la vida i veuen que els consumidors no compraran l´electricitat potser decidiran no invertir-hi i donar per finalitzada la vida de les centrals.

El futur està a les mans dels consumidors, nosaltres decidirem si serem renovables o nuclears. Per cert, avui els catalans som el 54,8% nuclears. Us apunteu a demanar l´electricitat del 2017 100% renovable? Serem molts. El mercat també té aquestes coses positives.