Qui l´ha segrestada?

Xavier Serra Besalú Girona

n Els catalans i els qui vivim a Catalunya respectem força les lleis. No és pas un país de xoriços, encara que alguns n´hi deu haver; som gent treballadora, amb projectes, que estimem l´ordre i fins i tot -col·lectivament- endeguem projectes ben macos: des de la propera Marató fins la celebració del Sant Jordi, any rere any. Som un país força acollidor, amb els refugiats desesperats i amb els visitants il·lusionats. Paguem un piló d´impostos, mirem de tenir cura del patrimoni que se´ns ha llegat i lluitem per un sistema educatiu integrador, basat en les arrels i la innovació.

Dit això, i ja que el dia 6 és una jornada no laborable per celebrar la Constitució, em pregunto: sent gent d´ordre, algú es pensa que no en volem de Constitució? El problema és que el PP -amb qui li dóna suport- ha segrestat la Constitució: l´han ben emmanillada.

Res impedeix fer consultes a la ciutadania, com ja han fet alguna vegada. Això és democràtic, legítim. Però el poder no s´hi avé, i n´instrumentalitza les lleis. Bé, les lleis i força jutges i tribunals.

Per aquí no podem passar: cap país pot estar content d´ésser silenciat. No està bé trepitjar-nos a cada pas, no poder expressar lícitament -i amb les urnes o el vot electrònic- el que pensem. Els qui vivim aquí ens preguntem: «¿qui té segrestada la Constitució», i l´instrumentalitza com si fos el seu foc sagrat del déus?

Girona: una ciutat esplendorosa

Josep M. Loste i Romero portbou

n La ciutat de Girona -també anomenada la Florència catalana- és una urbs esplèndida. A­quest sobrenom de «la Flo­rèn­cia catalana» es remunta a l´època del magnífic alcalde Joaquim Nadal Farreras; però la Girona del 2016 és moltes coses més. Girona té una certa similitud amb la magnífica ciutat occitana -dintre de l´Estat francès- de Montpeller. Girona és una ciutat en què es respira cultura, saviesa, tolerància i diversitat. Girona és una ciutat universitària destacada, amb bons serveis i comunicacions, i en què es percep una modernitat in­te­gradora i amb tocs molt a­dients de sofisticació. Girona podria ser perfectament la capital de Catalunya. És més, hauria de ser la capital de la propera República catalana. Girona, la Florència catalana, la petita Montpeller; ciutat grisa i levítica dels anys 60 i 70 del segle passat, ha passat a ser una ciutat esplendorosa, oberta, europea i lliurepensadora. Visca Girona: «une ville chic, petit bougeoise de gauche, et trés europeennne».

Eduardo Mendoza

Eulàlia Isabel Rodríguez Pitarque Torroella de Montgrí

n Tant que de vegades es critiquen les lectures obligatòries als estudis i, no obstant i en tants i més casos, així va ser com molts de nosaltres vam conèixer aquest gran escriptor que és Eduardo Mendoza i que ha estat premiat amb el Cervantes 2016. Vaig tenir la sort de llegir La verdad sobre el caso Savolta al col·legi, i la sort que es comentés a classe i se´ns expliqués més sobre l´autor. El mis­te­rio de la cripta embrujada tam­bé va ser una obra llegida a classe.

Al llarg dels anys molts d´aquells hem continuat llegint-lo cada vegada que n´apareixia una nova obra. Personalment en destacaria La ciudad de los prodigios, suposo que per aquell encert seu a l´hora de saber-nos transportar a tota una època només amb l´ajut de les paraules ben disposades. Tan fàcil en aparença, però només a l´abast d´un escriptor com ara Mendoza.

Agraïment

família puigmal marcer camprodon

n Des de Camprodon, el nostre agraïment al Dr. Neurocirurgià Secundino Martín, a tot el seu equip, a les infermeres, auxiliars i, com no, a tothom que ha cuidat al nostre marit i pare Jaume Puigmal. Encara que les retallades siguin massa grans, la seva professionalitat ha quedat ben palesa i des d´aquí dir-vos que sou uns grans professionals.

Moltes gràcies.