Cada vegada es diu de manera més clara i l´últim a advertir-ho ha estat el Banc d´Espanya. L´organisme dirigit per Enrique Linde assegura que, malgrat les reformes en matèria de sostenibilitat del sistema, caldrà retallar les prestacions dels futurs pensionistes. Si no és així, no podria aturar el dèficit de la Seguretat Social. Vegem-ne un exemple. Segons un estudi de BBVA Research, a partir de la revalorització de les pensions prevista per a aquest any (i tenint en compte els ingressos i despeses previstes fins al 2022), la prestació mitjana hauria de baixar un 3% el 2017... si es pretengués que aquest exercici acabés sense dèficit.

Per tant, si no hi ha altres vies de finançament, el Banc d´Espanya reclama al Govern i als partits integrants del Pacte de Toledo que ideïn una estratègia en la qual es reforci la relació entre la contribució dels ocupats a la Seguretat Social (una aportació decreixent, fins i tot després de superar-se la crisi, per: la proliferació de contractes temporals, l´augment de l´ocupació a temps parcial i la congelació o descens dels salaris) i el que percebran, un cop es jubilin. I és que aquesta prestació no podrà assemblar-se a la dels jubilats dels darrers anys (amb molts anys de cotització i salaris alts al final de la seva vida laboral... escurçada, en força ocasions, amb generoses prejubilacions, cosa que ha elevat la prestació mitjana dels jubilats a prop de 1.100 euros mensuals -millor que molts sous de la població activa).

Així que els avisos que ve el llop no paren de succeir-se. I farem bé a buscar alternatives que complementin l´inevitable cop de destral que anuncien Linde i els seus.