Quan la presidenta de Madrid, Cristina Cifuentes, va ser acusada a la cambra regional de ser beneficiària d´un parell de tripijocs, no sé si els mateixos, de Nacho González i Eduardo Zaplana o altres de semblants, es va arrencar la rossa amb visques a la Guàrdia Civil, no sabem si abans o després del tintorro. En això, en l´originalitat de l´argument, es veu que és una dirigent amb futur. Fins ara cada vegada que un càrrec públic del règim era conduït al jutjat de guàrdia per dos o més agents (que, cautelarment, s´havien deixat la cartera a casa), els portaveus i amplificadors de la colla (no esmentaré les seves sigles per no acostar la funció fonadora a l´excretora) deien que tot era una complot de comissaris, picoletos i togats que els tenen mania.

És l´excusa dels mals estudiants perquè en efecte la dreta espanyola no va haver de treballar gens durant quaranta anys, d´això s´encarregava el general, i els queda tirada per la unanimitat i l´encarrilat, cal comprendre´ls. Ara sempre toca compareixença o comissió de control, en fi, feina: així no hi ha qui visqui. La vagància és l´única raó que explica la passivitat dels votants del partit que no dic davant l´aparició de cucs i la descomposició general que acredita el consorci. El que ha quedat clar és la vocació atlantista d´«Espaaaña!»: tots els pisos, xalets, àtics i comptes els tenen a Panamà, república germana, com el fiscal Moix, com l´exministre Soria. Els Pujol prefereixen Andorra perquè glaceres, crestes, penya-segats i congestes pirinenques són bons cuirassers de la pasta. Els altres, nosaltres, ostatges d´Hisenda i del nostre passaport.

Els historiadors del futur tindran problemes per nomenar això: claveguera patrimonialista i cleptòmana és molt llarg. Per primera vegada des que vaig aprendre a parlar, em falten paraules. La negociació dels pressupostos de l´Estat acredita, una vegada més, que el ciment uneix més que l´accent (regional) i més que el ciment, la partida que és com es diu cada capítol dels pressupostos: un nom amb ressonàncies de vella cacera.