Per a aquelles persones que podem fruir d´uns dies de vacances, aquestes són una excel·lent oportunitat de dir adeu a les presses i la velocitat del dia a dia, que imposen el mirar sense veure, el sentir sense escoltar o el conviure sense interrelacionar-se. Cal recuperar la capacitat de compartir, de viure en família, tornant al nostre interior, optant per ser més contemplatius, més amables i estar més atents a la nostra pròpia vida i a la dels que ens envolten.

No cal que ens perdem per l´estrès de visitar i veure coses, i cal reflexionar sobre el que és important i valuós en la vida, que per cert s´escola amb gran rapidesa i sense adonar-nos-en. Hem de deixar de ser ramat, consumidors compulsius o seguidors acrítics de novetats o idees dels que diuen dirigir la societat. No hem de perdre, o millor, hem de recuperar la capacitat de viure com a subjectes, activament, de poder-nos meravellar i de sorprendre´ns davant la natura i davant els altres. És moment de no deixar-se arrossegar pels que proclamen el pensament únic, d´un color o d´altre. I en aquest sentit hem de superar els límits d´una societat on sembla que tot es pot vendre i comprar, i que sol oferir l´èxit i la felicitat com si fossin simples mercaderies de fàcil accés i sense esforç. Hem de recuperar la nostra capacitat de pensar, de sentir, de conviure, des del pensament i des del sentiment, des de la calma exterior i interior, lluny de la fressa i de les presses.

No hem de permetre que es mercadegi amb les nostres emocions, ni que ens imposin postulats interessats. Cal caminar amb calma, sense perdre l´objectiu de viure intensament i de pensar personalment. Avui, més que mai, quan les normes, les estructures, les idees globals i la propaganda fàcil intenten desdibuixar el valor de la dignitat personal, pensar es converteix en una necessitat urgent i imprescindible. Tenir criteri o pensament propi no deixa de ser una arma que humanitza. Per això no hem de caure en la fàcil temptació de parlar del que els que manen volen que parlem, ni hem de fer seguidisme dels que ens diuen el que hem de comprar, a on hem de viatjar, com ens hem de vestir, o què hem de sentir. La vida és massa important i hem de poder viure-la creativament, intensament, estimant-nos i estimant. Recuperem la calma, el silenci, el pensar lliurement i el viure solidàriament. Les vacances són un bon moment per tot això. Bon estiu a tots i a totes els lectores del Diari de Girona.