El manifest «contra la independència de Catalunya i la farsa del referèndum del dia 1 d´octubre», publicat en el bloc de José Luis López Bulla, veterà sindicalista de CCOO, ha aixecat polseguera a les files independentistes. La intolerància dels secessionistes s´ha traduït en una allau d´insults i desqualificacions que mostren la debilitat del seus arguments. Parafrasejant una famosa dita del Quixot: «Si borden, vol dir que anem a cavall».

Està previst que el manifest es presenti properament a les Cotxeres de Sants i va en la línia d´aquell altre signat per membres de Catalunya en Comú que fou retirat en el conclave del 8 de juliol d´enguany del partit presidit per Xavier Domènech.

Les consignes de la proclama són: «PER la unitat i solidaritat de la classe treballadora d´Espanya»; NO a la independència; NO a la secessió de Catalunya; NO a l´1-O, que està mancat de garanties democràtiques; PELS interessos i reivindicacions del món del treball».

Es proposa tornar a situar, «en l´eix de l´acció social i política, els problemes fonamentals de les condicions de treball i de vida, de les formes de desenvolupament econòmic i social necessàries per garantir el progrés present i futur».

S´assenyala que «la identitat de classe», construïda en la lluita d´anys i anys contra la política de la dreta espanyola aliada amb la dreta nacionalista catalana, possibilita i exigeix fer front a projectes identitaris de divisió». I es recorda «els estrets llaços que hi ha entre la classe treballadora de Catalunya i la del conjunt d´Espa­nya».

Per fi un manifest que situa la perspectiva en la problemàtica de la divisió social entre explotadors i explotats, la defensa dels drets dels assalariats i la solidaritat de classe.

La història ensenya que barrejar la qüestió social i la qüestió nacional ha acabat amb la divisió i derrota dels treballadors. Però les forces d´esquerra no han après la lliçó.

La política d´aliances interclassista, que ara s´adorna amb l´eufemisme de la transversalitat, intenta amagar la lluita de classes. Algú pensa que és gratuïta l´adhesió de prohoms de l´empresariat al procés? Algú opina que respon a un patriotisme virginal? No buscaran conservar els seus privilegis? Se´ls ha de fer el joc a aquesta patuleia?

Prou d´enganys! Cal difondre el boicot contra qualsevol simulacre de referèndum. De fet, els independentistes no les tenen totes. Per això s´afalaga Catalunya en Comú perquè vagi a les urnes, encara que voti en contra. Han de superar els resultats de la poca-soltada del 9N. Si no vota més del 37%, tot i assolir un 81% de vots favorables, el fracàs està cantat.

Que el «seu referèndum» els faci bon profit! Company/a, no votis!