Fa deu dies, cinc helicòpters de l´Exèrcit espanyol van sobrevolar a la tarda el nucli urbà de Girona a baixa alçada. Almenys dues de les aeronaus estaven dissenyades pel combat, del model Eurocopter Tigers, i les altres tres podrien ser per transportar càrregues pesades. L´alcaldessa Madrenas va fer una relació directa entre el vol intimidador i que aquell mateix matí es retiressin símbols de la dictadura al Pont Major. És molt probable que tingués tota la raó del món perquè testimonis presencials afirmen que els helicòpters van passar arran del mateix pont per després arribar al centre de Girona enfilant el riu Ter. Res més pot justificar aquesta trajectòria. Venien d´unes maniobres militars conjuntes amb l´Exèrcit francès a tocar de Valença, ciutat situada entre Avinyó i Lió, a uns 400 km de Girona. Per anar de Valença fins a Vilobí d´Onyar, on es dirigien per repostar les naus, no cal passar per sobre del Pont Major. És més, és completament prohibit que les aeronaus militars circulin per sobre de nuclis habitats de més de 50.000 persones, que és el cas de Girona. La prohibició es fa extensiva als vols habituals d´helicòpters de la Guàrdia Civil per sobre de Girona i altres localitats gironines ja que a aquests enginys d´un sol motor només els és permès en situacions d´emergència o de transport sanitari i cap de les dues opcions ha estat mai el cas.

El risc per a la població és molt alt. A principis d´agost, un avió de l´Exèrcit espanyol va disparar fortuïtament un míssil a Estònia. Una situació semblant a sobre d´un nucli habitat podria provocar una catàstrofe. Hi ha hagut força gent que n´ha fet riota però han de saber que aquestes bombes no estan preparades per fer discriminacions ideològiques entre les víctimes i per molt valents que puguin aparentar de ser a les xarxes socials, dubto que es prestessin a parar un cop de míssil amb el pit.

El drama és que deu dies després no ha transcendit que s´hagi pres cap correctiu. Si el cas no va ser degut només a una indisciplina dels pilots dels helicòpters si no que, a més, van comptar amb la complicitat dels que distribueixen les rutes de pas aèries, el cas és molt més greu. Cal, de totes totes, que l´acció política investigui fins al darrer detall les sovintejades demostracions de força a l´espai aeri gironí i que es prenguin les mesures correctores i disciplinàries pertinents. Ara per ara, tant l´Exèrcit com la Guàrdia Civil estan també al servei dels gironins i, ens agradi o no, són també el nostre Exèrcit i la nostra Guàrdia Civil.