Durant les darreres setmanes s'ha fet públic que les empreses Google i Apple fa temps que ofereixen, a través de les seves botigues on-line, Google Play i Apple Store respectivament, la descàrrega gratuïta de l'Absher, una aplicació per a mòbils dissenyada pel govern de l'Aràbia Saudita que permet, entre altres coses, controlar i localitzar en tot moment la situació de les dones del seu territori. Ja podeu suposar que aquesta aplicació, en un país on els drets i les llibertats -no només de la dona- són tan abundants i profunds com el nivell de comprensió lectora que hi ha a Twitter o la capacitat de diàleg i de sentit comú de la política, ho està petant molt fort. Si a sobre afegim que la dona és aquí, en efecte, esclava d'un sistema sociopolític i cultural visiblement patriarcal, innegablement masclista, fins al punt de necessitar per a quasi tota activitat, sobretot per desplaçar-se, viatjar o sortir del país, l'obtenció d'un permís per part del seu guardià assignat, un tutor que sol ser el pare, un germà o el marit, la polèmica està més que ben servida. I viralitzada.

L'estat àrab ha volgut contrarestar aquesta línia d'opinió denunciant-la com a part d'una campanya tendenciosa que falseja l'objectiu primer de l'aplicació: facilitar l'execució de tota classe de tràmits administratius, des de qualsevol lloc i en qualsevol moment. De fet, com a indubtable prova de bona fe i generositat, el Govern ha retirat del programa algun d'aquests permisos tutelats, com el de conduir. La mesura no deu haver estat suficient per sufocar l'opinió pública respecte a això perquè fa només una setmana el senador nord-americà Ron Wyden ha volgut alimentar encara més la controvèrsia lamentant el fet que siguin dues empreses americanes, precisament, les que distribueixin l'Absher, que, per cert, en àrab vol dir «predicador». Tant una companyia com l'altra s'han fet l'orni i han dit que un dia potser s'ho miren i fan alguna cosa. Que ja veuran. Que la pela és la pela. Moralina? Si interessa, denunciem la violació sistemàtica dels drets humans; si no, els obviem per afavorir acords polítics i econòmics de tota índole.

Molt més preocupant que el fet que els governants de l'Aràbia Saudita actuïn com si els sobrés el petroli i es netegessin el cul amb els drets i les llibertats universals -si això és possible- ho és el giny tecnològic pròpiament, l'execució d'un sistema de control de persones que fa temps que ha deixat de ser ciència-ficció. En aquells països on la llibertat és un somni, la tecnologia s'obre camí com a eina modernitzant de l'autoritarisme; en d'altres com el nostre, on tot s'embolcalla d'il·lusions democràtiques i falses llibertats, se'ns suggereix el seu consum innocu i feliç com l'apoderament de la veu del poble. A l'hora de la veritat, però, qui mana, mana. Aquí i allà. No ens adonem que, tot i les múltiples diferències sociològiques, som víctimes del mateix Gran Germà.