Resulta xocant veure les dades i el titular que les acompanya: Lloret de Mar, el municipi més pobre de les comarques gironines. Dit així, per als que coneixem Lloret no és fàcil imaginar-lo com una població a la cua de la pobresa de les poblacions gironines perquè, evidentment, relacionem la renda més baixa a mancances, a marginalitat, a pocs recursos, a espais degradats i cap d'aquestes característiques coincideix amb la capital turística de la Costa Brava. Fins i tot en un primer moment, i donada la sorpresa de l'estadística, hom podria pensar que es tractava d'una notícia falsa o mal intencionada per part d'algun altre competidor turístic que pretén minvar la reputació del destí.

Ben mirat, però, no ens hauria d'estranyar que els municipis amb la renda més baixa de les comarques gironines estiguin tots ubicats al litoral, si tenim en compte que l'oferta turística es focalitza en una qüestió de competitivitat en base al preu i que aquest preu comporta, sí o sí, milers de llocs de treball a sous molt i molt baixos. La suposada riquesa del turisme segueix essent un element només vàlid per a uns pocs, perquè la resta, molt vinculada a l'àmbit dels serveis associats al turisme, malviu com pot. Amb les dades sobre la renda per capita acabem de descobrir la cara b d'un sector que sempre es visualitza amb el glamur d'una oferta plena d'atractius i d'una activitat que, teòricament, genera molts beneficis per al país.

Alguna cosa no quadra quan aquests suposats beneficis no arriben a qui haurien d'arribar. Haurem de començar a assumir aquesta realitat per tal d'incorporar-la en els conceptes i en el debat sobre la gestió del sector turístic, més que res perquè sota la dada estadística s'amaga un nou risc que no és altre que la vinculació d'aquest fet a l'atractiu de l'oferta. Qui voldria anar de vacances al poble més pobre? No és una qüestió baldera com per passar-la per alt. I tots sabem la resposta, molta feina per davant per revertir una situació que no és bona per a ningú. Amb xifres com aquestes el decorat d'una costa meravellosa pot caure en qualsevol moment.