No exagerem

la laïcitat

Lluís Batlle i Gargallo Girona

L'article sobre l'interessant estudi de la Fundació Ferrer i Guàrdia sobre la secularització, publicat al DdeG del dia 10, acaba amb una frase atribuïda a la seva directora, Sílvia Luque, que ve a dir que la laïcitat és la garantia de la igualtat entre tots els ciutadans independentment de la religió, pensament i opció de consciència. Ho trobo absolutament fals. Si no es permet, qualsevulla que sigui la raó, que cada ciutadà pugui exhibir, actuar i educar els seus fills amb la religió, pensament i consciència que li configuren la pròpia personalitat, no sé on és la igualtat. Jo hi veig una igualtat molt retallada, com la dels països teocràtics. I si s'obliga que la religió, pensament i opció de consciència s'hagin de transmetre d'amagat, menys llibertat encara.

S'ha de respectar, evidentment, que qui no creu en cap déu pugui fer la seva vida sense que se'l molesti per això, però amputar el que moltes persones creuen el més fonamental de la seva personalitat només perquè fa mal d'ulls a unes altres no és massa igualitari. Els anivellaments per baix sempre eliminen el millor.

M'agradaria que la Fundació Ferrer i Guàrdia fes seu l'article 18 de la declaració dels Drets Humans: tota persona té dret a la llibertat de pensament, de consciència i de religió... i de manifestar la seva religió o creença per mitjà de l'ensenyament, la pràctica, el culte i l'observança.

No oblidem que la llibertat és més important que la laïcitat.

Gràcies, Manel

i Encarna

JOSEP MATEU NIERGA GIRONA

Som la colla que cada divendres des de fa més de 30 anys pugem als Àngels amb la sana intenció de passar una bona estona, anar a missa i dinar al restaurant del santuari. Volem fer avinent que el tracte que rebem i la qualitat de la cuina són extraordinaris. Al llarg d'aquests anys no sempre ha estat així. Hi ha hagut temporades en què la mala gestió en el servei del restaurant ens havia portat a pensar de buscar un altre lloc per dinar.

És per això que ens afegim a un escrit en aquest mateix sentit que fa pocs dies va sortir en aquesta mateixa secció, i dir que només podem agrair el tracte personal i la molt bona cuina que ens ofereixen l'Encarna i en Manel i poder comptar amb la seva simpatia i el seu bon fer durant molt de temps.

Agraïment a Robert Roqué

Agrupació Sardanista Francesc Mas Ros SILS

Robert, volem agrair-te la tasca que estàs fent per la sardana i els sardanistes. És evident que la informació del Diari de Girona és molt important per als sardanistes, ja que molts d'ells esperen la informació del diari del divendres per anar a les ballades de pobles i aplecs de les comarques gironines i ermites que alguna no et sona de res, i és una novetat quan et trobes que és al bell mig del bosc allà en un paratge de pins i roures i unes vistes espectaculars, però un terra irregular i difícil de ballar, però els sardanistes tots estem allà a punt per ballar les sardanes, la nostra gran afició i la nostra petita festa de cada dia de sardanes que ens apleguem un bon grapat de gent fent sardanes i fent-la petar parlant de la ballada com ha anat, si han estat sardanes balladores o no, ja que alguns soms molt exigents, i al final de la festa ens ajuntem alguns i la rematem anant a fer un mos a algun indret o altre per al final de festa.

El primer tuit que reproduíem a la pàgina 2 d'ahir era de Joaquim Nadal.