La plataforma ciutadana Estimem Lloret anuncia, des de les xarxes socials, noves mobilitzacions. El propòsit és revifar l'orgull de poble que s'hauria anat difuminant després de la manifestació de gairebé un miler de vilatans el 15 d'agost de 2011.

Aquella concentració va ser per repudiar la mala imatge de Lloret que els mitjans de comunicació de Catalunya, d'Espanya i del món escampaven arran dels aldarulls provocats per una colla de turistes brètols a la zona de discoteques de la riera.

És a dir, el motiu d'aquella protesta era matar el missatger per haver esbombat les gamberrades d'un turisme de baix cost.

Per als defensors de les essències pàtries hi havia un enemic exterior entestat a propagar una versió esbiaixada d'un poble que s'esforçava a perseguir, amb prohibicions a tort i a dret, aquells turistes que embrutaven el nom del poble.

És cert que en el manifest ja es feia una al·lusió retòrica d'autocrítica i s'apel·lava a la necessitat i possibilitat d'un canvi de model turístic.

Doncs bé, recuperar aquell esperit combatiu, ensopit durant vuit anys, no serà un símptoma que encara no s'ha reeixit a capgirar la situació?

Estimar Lloret no s'acaba amb lloances a una vila mil·lenària de la Costa Brava. Prou de mirar-se el melic!

Estimar Lloret és assenyalar aquells hotelers que imposen condicions laborals precàries i una càrrega de treball excessiva als seus empleats. I, quan venen maldades, rebenten preus per allotjar una púrria de visitants.

Estimar Lloret és avergonyir públicament empresaris de restaurants i bars que donen gat per llebre, cobren preus abusius i menystenen els usuaris.

Estimar Lloret és posar a la picota els responsables dels locals d'oci nocturn que permeten l'entrada de menors, serveixen begudes alcohòliques sense garantia i fan els ulls grossos amb els venedors de substàncies nocives.

Estimar Lloret és reconèixer els abusos dels botiguers que ofereixen samarretes falsificades i objectes de regal adquirits d'estranquis. A més, es queixen de pagar massa impostos quan declaren beneficis irrisoris o pèrdues falsejades.

Estimar Lloret és denunciar els habitatges d'us turístic il·legals (HUTs) que fomenten la competència deslleial i amenacen la tranquil·litat dels veïns. Per a més inri, els propietaris amb llicència es queixen de les plaques identificadores perquè atrauen els lladres. Quines penques!

La bona gent de Lloret és conscient que el turisme crea riquesa però que, a la vegada, esguerra la convivència i destrossa el territori.

Per tot plegat, la crítica constructiva ha de ser escoltada i respectada. I els carronyers que flairen les desgràcies desapareixeran quan no tinguin res a dir.

Sense pecat no hi ha penitència.