Mentre la intel·ligència biològica implota, l'artificial explota. Siri i Alexa són dos models de sentit comú que ja els voldríem per als nostres governants. I això que Siri i Alexa no han promès ni jurat el càrrec. Jo li pregunto ara mateix a Siri on soc i em situa espacialment en qüestió de segons. Si li ho pregunto al govern, ha d'esbrinar primer on es troba ell. Tant de bo ho esbrini abans que comencin les dissensions internes. Com que els programes d'intel·ligència artificial aprenen dels seus propis errors, d'un moment a l'altre podria donar-se el que els experts anomenen una «singularitat tecnològica». En altres paraules, que els passi a ells una cosa inesperada, com la consciència. La consciència és aquest «cigne negre» que va aparèixer d'improvís en els éssers humans i gràcies al qual ve produint-se el progrés científic. El grafè, per posar un exemple, va sorgir sense voler també, quan uns savis jugaven després de la dura jornada de treball.

Els éssers humans, des del punt de vista de la consciència, i en vista de l'existència de líders com Trump, anem cap enrere, mentre que els ordinadors van cap endavant. Fan la impressió que tenen gana, que volen arribar, que es moren per ascendir. De fet, ascendeixen al marge de la nostra voluntat. Tu deixes el portàtil encès durant la nit i l'endemà ha resolt per si sol el problema que tenia amb la impressora. Ahir mateix, vaig intentar diverses vegades imprimir un document amb resultat zero. Al final els vaig dir a l'ordinador i a la impressora:

? Poseu-vos d'acord o demà mateix truco al tècnic.

Quan em vaig aixecar del llit, el document estava perfectament imprès. És o no és com per pensar-s'ho? Aquí hem estat no sé quants mesos sense govern o amb un govern en funcions perquè les connexions mentals no funcionaven. I parlo d'aquí per no parlar del que passa a fora, amb avions de passatgers abatuts per errors de càlcul o nounats ofegats a bord de barques de cartró. Produïm cada dia dues o tres singularitats inverses, cosa que ve a ser el mateix que implotar. El meu telèfon mòbil, en canvi, explota de solucions noves cada dia.