Molts diumenges m'acosto a la plaça de Catalunya o a la plaça del Gra de Girona i passejo la mirada per les parades cada vegada més diverses que venen llibres, papers i objectes, poc o molt antics. Hi trobo de tot i m'adono que els llibres, el paper en general, està a hores d'ara molt devaluat. Malgrat tot, en un matí de dia festiu passen per aquestes parades centenars de gironins i gironines encuriosits per veure si troben alguna cosa que els pugui interessar per preu o contingut o totes dues coses alhora.

En un racó de la plaça s'hi situa sempre un expert venedor de cromos. Pares i avis s'hi acosten amb fills i nets per canviar o comprar i completar així l'àlbum de les col·leccions de moda. En paquets lligats amb una goma cada paquet conté els cromos d'un número determinat i amb una llista a la mà tothom qui més qui menys troba el que busca.

Ara la majoria dels cromos del dia són els cromos dels equips de la Lliga de futbol que Panini cada any edita a principis de curs per omplir els àlbums corresponents.

Però la història dels cromos ve de lluny, el contingut de les col·leccions en el passat ha sigut molt variat i ara alguns col·leccionistes molt especialitzats acaparen àlbums sencers de les col·leccions que van despertar la il·lusió de moltes generacions d'infants.

El contingut de les col·leccions, els temes, l'enfocament, no ha estat mai neutre i sempre al darrere d'un àlbum de cromos hi ha hagut una voluntat d'educació o d'adoctrinament.

Les col·leccions geogràfiques, o d'història, o de personatges, d'esdeveniments bèl·lics, d'avenços tecnològics, de civilitzacions remotes i de paisatges desconeguts, tenen sempre un rerefons que canvia en funció del moment històric i de la ideologia dominant.

Al voltant dels cromos es va construir «una veritable finestra oberta al món per a milions d'infants» i els àlbums promoguts generalment per marques de xocolata o per empreses d'alimentació van esdevenir «autèntiques enciclopèdies d'un enorme valor divulgatiu i artístic».

Aquesta és la filosofia i d'aquí les cites literals entre cometes de l'exposició que es mostra al Museu del Joguet de Catalunya de Figueres des del 29 de novembre de l'any passat (2019) fins al 29 de març d'enguany (2020): «Tengui, falti! Aprendre amb els cromos».

Com ja va passar fa més d'un any, i també vam explicar, amb la presència de Federico García Lorca a l'Empordà, aquesta exposició és el fruit de la col·laboració entre l'institut Ramon Muntaner de Figueres i el Museu del Joguet. S'han fet càrrec del comissariat de l'exposició i dels textos que l'acompanyen Andreu Clotas, Jordi Costa, Júlia Fita, Martí Oliveras, Maria Rodeja, Iliyan Vasilev, estudiants de l'institut, acompanyats i conduïts pels professors Àngela Castaño i Joan Manuel Soldevilla i la col·laboració d' Aniol Pibernat.

L'exposició és fruit d'un projecte pedagògic i enfonsa les seves arrels en la realitat figuerenca i en el referent de «Chocolates Comet» (Comed Chocolates Comet!) que van editar nombroses i significatives col·leccions de cromos al costat de Nestlé, Torras, Juncosa o Amatller. Chocolates Comet mereix un àmbit específic en l'exposició.

L'exposició es presenta en vuit àmbits temàtics diferents: Els avenços tecnològics (avions, per exemple) «A tota màquina». «La volta al món en cromos», geografia, països, territoris, civilitzacions, cultures, llengües desfilaven als ulls dels infants en un mosaic de realitats familiars i de realitats exòtiques. La natura i els animals, els boscos i la fauna, a «Quines bèsties». Els personatges rellevants o no i en aquest cas la tria sovint era esbiaixada i estava condicionada per contextos ideològics i polítics o per la realitat cultural de cada moment: «(Presumptes) Grans homes -i dones- oblidats», amb un biaix de gènere escandalós als ulls d'avui. «Petites obres d'art» situava en color i en els àlbums les grans fites artístiques abans que la divulgació i els llibres en fessin una difusió massiva. «Una lliçó de multiculturalitat», en una època que les races humanes eren estudiades justament d'aquesta manera. I finalment «hem caminat damunt la lluna» com a mostra dels grans reptes de la societat contemporània i alhora dels grans somnis que havien gestat genis anteriors.

Si encara no hi heu anat, el Museu del Joguet de Figueres us acollirà amb un somriure a la boca i amb l'amabilitat i la generositat que caracteritza tot el personal del Museu. Veureu com joves estudiants d'Institut han après i han començat a fer recerca i alhora a exercitar-se en el comissariat d'exposicions en un aprenentatge que representa en molts aspectes una pedagogia d'alt voltatge.