Fa unes quantes setmanes el Canal 33 va començar a emetre una sèrie ideada i presentada per Jordi Lara. Jordi Lara, a més d'un escriptor sòlid, fa anys i panys que treballa a TVC. Va dirigir programes com Nydia, referent del món sardanista. I ha fet moltes feines en el món audiovisual des de la productora Bubulina films i d'altres. Com molts programes culturals, Nydia va saltar de la graella i la gent que hi treballava va deambular durant un temps per TVC, d'oca en oca, perduts en el laberint de les decisions empresarials de la cadena.

Il·luminats és una meravella audiovisual de mitja hora de durada i de només sis capítols que poden veure en pantalla o a la web. Si els ve de gust els proposo que s'ho agafin amb calma i s'acompanyin d'un whisky, d'un gin tònic o d'un te de roca, com prefereixin. S'ha de degustar. No és un àpat per a tots els paladars, però per als paladars adequats és una meravella. Jordi Lara se la juga. Ha buscat sis artistes i els ha convidat a conxorxar-se per fer una mena d'entrevista, de nit, en algun espai singular. Tortell Poltrona, Enric Casasses, Sol Picó, Pilarín Bayés, Xavier Albertí i Roger Mas s'hi han avingut. Sense conxorxa hauria estat impossible fer un programa com aquest, intimista i suggerent, enregistrat amb delicadesa i amb bon gust. La vida s'hi desgrana amb una fluïdesa màgica. Perdre's de nit pels carrers de Vic, córrer per les muntanyes del Solsonès, o moure's entre lleixes de llibres a la Biblioteca Nacional de Catalunya parlant de creació, de la vida o de l'art mostra com la televisió també pot ser una altra cosa.

Ara que la política navega per la més abstrusa mediocritat i que els jutges ens han pres el vot ?amb consentiment. Ara que xarrupem misèria, aquests Il·luminats ens aixequen de la cadira, sempre amunt amb el millor dels millors.