Va morir el dibuixant d'Astèrix, Albert Uderzo, als 92 anys, d'infart, i la França del coronavirus manifesta amb pompa mediàtica el dol per aquest gegant del còmic europeu a qui la seva creació va fer multimilionari. S'han venut 380 milions d'àlbums d'Astèrix. Espanya és un dels països on va triomfar més aviat. Uderzo, geni de l'expressivitat, el moviment i la mímica, va créixer influït per Walt Disney, una passió, al costat de les pel·lícules de Laurel i Hardy, els còmics i el vi, compartida amb René Goscinny, humorista excepcional i amic a l'instant, amb qui va participar en agències, llocs de treball, personatges de menys sort, reivindicacions sindicals, represàlies i Astèrix.

Abans d'Astèrix, Uderzo era un home a la trentena, casat i amb una filla petita que vivia en un habitatge social als afores de París i exercia de bon dibuixant en un tauler en segona fila, lluny de la línia clara d'Hergé (Tintin) i per darrere de l'expressivitat de Franquin (Spirou) i de la personalitat de Morris (Lucky Luke). Deu anys després, Astèrix va desplaçar l'eix del còmic en francès des de Bèlgica a França, va consagrar el format àlbum i Uderzo i la seva família es van traslladar a Neuilly-sur-Seine, al nord-oest de París, una de les cinc zones residencials més cares de França.

El 1977 va col·lapsar el cor de Goscinny en una prova d'esforç en el metge i Uderzo va passar un dia assegut, sense reaccionar. Per a l'art, el millor d'Astèrix estava en els 24 àlbums que havien fet en 18 anys, però, per a la indústria, el millor encara havia d'arribar. L'edició en 111 llengües, el parc d'Astèrix; les 8 pel·lícules d'animació convencional i digital i les 4 interpretades per estrelles del cinema francès, els videojocs... I també els problemes de milionari amb els seus editors, hisenda i la seva única filla, contrària de la venda del personatge a Hachette.

Uderzo va escriure el guió de 8 àlbums més i va cedir els trastos el 2013 a Jean-Yves Ferri i Didier Conrad perquè seguissin la sèrie acostats al seu estil. Els quatre àlbums que han fet, reiterant llogaret gal, els romans que són bojos, els senglars, les trobades amb pirates i els banquets de tancament, surten simultàniament en el món amb tirades milionàries i remouen el catàleg clàssic, menys ranci que el nou.