No anem bé

Lluís Torner i Callicó girona

No és estrany que d'uns dies cap aquí un comentari habitual sigui que un bon nombre de persones hagin deixat de mirar les notícies, tant li fa d'un mitjà com d'un altre, començant pel tema de la covid-19, que, entre els mateixos sanitaris, hi ha diversitat d'opinions, en relació amb les informacions que se'ns donen, i que, quan s'hi posen els polítics, ho acaben complicant. Només cal mirar el que està passant a Madrid, o a casa nostra mateix, amb el que acaba de succeir amb els espais d'oci nocturn, avui blanc, demà negre.

Llavors ve el tema de la gent que s'ha quedat sense feina, problemes amb els ERTOs, molts no han cobrat, i no troben resposta al seu problema, és complicat. L'administració no dona l'abast, i els cal recórrer a la Creu Roja o a Càritas.

Mentrestant, entre els diferents partits no s'entenen, i fins alguns miren de fer-se la punyeta.

I ara, per acabar-ho d'adobar, hi ha metges que no poden més, alguns fins pensen a abandonar, veient que a l'hivern el virus tornarà a fer de les seves, i no s'hi veuen en cor.

Tot plegat fa posar molt trist. Anuncien l'ajut de la Comunitat Europea, però si no s'hi posa mà, ja! Tot plegat pinta malament.

Entretant, procurem ajudar a través de les diferents associacions benèfiques. És el nostre parer.

Dubtes sobre

la pandèmia

Daniel Vivern Lladó girona

No soc metge ni biòleg, però com que encara no està prohibit raonar, exposo: si és cert que el virus pot transmetre's per microgotes (aerosol), per via aèria, és probable que pugui penetrar via ulls i oïdes pels conductes lacrimal i nasal. Llavors, per a què serveix la mascareta?

I una altra cosa: sembla que els tests distingeixen bé entre el COVID i altres coronavirus com el del refredat comú, és a dir, que qui dona positiu en un PCR és que ha tingut o té el COVID, no un simple refredat. I efectivament hi ha molts positius de COVID. Però per què tantíssims són asimptomàtics? Tindria sentit un confinament total si tots els positius emmalaltissin. Però tancar bars, restaurants, hotels, escoles, universitats, només perquè un petit percentatge desenvolupa símptomes «i no sempre greus» no té sentit, i és suïcida per a l'economia. Acabin amb els botellons, per exemple, que ja són un problema en si mateixos amb virus o sense ell, però deixin en pau la població de baix risc. O les conseqüències seran molt pitjors que el COVID. O potser és el que es pretén?

Diners per malmetre l'entorn

Rafael Poch-de-Feliu Camallera

La Diputació de Girona ha iniciat les obres en el tram de la carretera GIV-6226 d'Arenys d'Empordà a Garrigàs. Una altra típica carretera empordanesa que dona gust recórrer, de gran valor paisatgístic i escàs trànsit, està sent degradada des dels despatxos. Com ja va succeir l'any passat amb la GIV-6231 de Camallera a Vilaür, l'obra eixampla l'actual traçat i suprimeix sectors que són considerats «estrets» per als cotxes que circulen amb pressa. La destrossa és considerable i, al meu entendre, no compensa els suposats beneficis del projectat nou pont sobre el Fluvià, que un parell de vegades a l'any inunda l'actual pintoresca passarel·la, o el trajecte pel nucli d'Arenys, l'alternativa del qual presenta considerables perjudicis tant als propietaris -entre els quals no em trobo- com al paisatge.

Si l'obra que van fer a Vilaür va costar més de 600.000 euros, ara aquesta obra que descompon una mica més l'entorn, costarà 995.000 euros. No gaire lluny, al veïnat de Pins (9 cases i 8 habitants) s'ha asfaltat un nou camí rural. N'hi haurà més. Fins quan ha de durar aquest destructiu malbaratament que enlletgeix i maltracta el poc que queda del nostre patrimoni natural?