El Gran Teatre del Liceu compleix el seu 175è aniversari i TV3 i Catalunya Ràdio han volgut celebrar-ho amb magnificència, amb programes que parlen d’aquesta institució fugint de l’estricte format documental. I d’allà han partit els programes Òpera prima, que s’estrena el dijous 3 de novembre (22.45) a TV3, i Històries del Liceu, que arribarà el dilluns 7 (22.15) al canal 33. La versió radiofònica ja s’està emetent des del 10 de setembre els dissabtes, de 18.30 a 19.00 hores.

Òpera prima és un docu-reality que mostra com es va portar a terme un projecte col·laboratiu impulsat pel Liceu fa quatre anys per estrenar una òpera, La gata perduda, amb 300 veïns procedents d’11 cors del barri de Raval. «Així és com entenem el Liceu del segle XX!», assegura Valentí Oviedo, director general del Gran Teatre del Liceu, que vol evitar que la institució visqui a l’esquena del barri. El programa, dirigit per Pol Izquierdo, encarregat de convertir aquesta bogeria en una sèrie de quatre capítols, mostra els moments claus de la construcció d’aquesta òpera feta sobre el barri del Raval amb gent del Raval, a partir del llibret de la dramaturga Victoria Szpunberg i la partitura del músic Arnau Tordera. «Veia un munt d’històries vivencials d’un barri que no es creia aquest Liceu», apunta Izquierdo, que assegura que han volgut fer un espai «molt cinematogràfic».

L’espai del 33 Històries del Liceu, tampoc serà un tractat històric sobre els 175 anys d’aquesta institució, ja que no narra la història, en singular, del teatre sinó les petites històries de les persones que hi treballen, el seu funcionament dia a dia, «les seves vivències, les emocions i les anècdotes», com explica el seu director, Àlex Robles. També es mostrarà el que succeeix entre bambolines abans i després de l’espectacle. Dirigit per Robles i presentat per Albert Galcera, l’espai compta amb quatre capítols (el Liceu abans de la seva ubicació actual, les grans veus, el públic i els propietaris i el teatre avui) i un especial, que va partir d’una entrevista amb Josep Carreras.