28 de febrer de 2018
28.02.2018
Diari de Girona

Iberdrola, única companyia espanyola entre les més ètiques del món

Mesurar un intangible tan qualitatiu pot semblar complex, però l'Institut Ethisphere ho ha aconseguit

02.03.2018 | 11:21
Ignacio Galán, president d'Iberdrola, en Davos 2018. Foto: Iberdrola

Què és l'ètica? Com es mesura? A priori, mesurar un intangible tan qualitatiu pot semblar complex, però l'Institut Ethisphere, entitat líder en definició d'estandards de bones pràctiques empresarials, ho ha fet i ha confeccionat el seu rànquing anomenat "World's Most Ethical Companies" de les companyies més ètiques del 2018: 135 empreses, de 23 països i 57 sectors.

Entre elles, l'única representació espanyola present a la llista és el grup empresarial dedicat a la producció, distribució i comercialització energètica Iberdrola.

El 2007, l'Institut Ethisphere va començar a elaborar aquest índex amb l'objectiu de reconèixer el paper d'aquelles empreses que aposten per promoure un canvi positiu en la comunitat empresarial mundial. L'entitat ha inclòs en la seva classificació a Iberdrola durant les últimes cinc edicions.

Metodologia

L'avaluació de les companyies més ètiques del món es basa en el marc Ethics Quotient ® (EQ) de l'Institut Ethisphere, que ofereix una forma quantitativa d'avaluar l'acompliment d'una empresa de manera objectiva, uniforme i estandaritzada. La informació recopilada proporciona un mostreig exhaustiu dels criteris definitius. La puntuació es genera en cinc categories clau: programa d'ètica i compliment (35%), ciutadania corporativa i responsabilitat (20%), cultura d'ètica (20%), govern (15%) i lideratge, innovació i reputació (10%).

Entre les companyies seleccionades en el rànquing s'inclouen altres multinacionals com Accenture, Adobe, Cànon, Dell, Lilly, Bimbo, Intel, Kellog's, L'Oréal, Mastercard, Microsoft, Pepsico, Starbucks, Volvo i Xerox.

Iberdrola, en el '2018 Bloomberg Gender-Equality Index'

Iberdrola se sotmet de manera voluntària a la valoració de diversos índexs i informes de prestigi per contribuir a la seva aposta per la sostenibilitat i la reputació corporativa. És el cas de l'informe 2018 Bloomberg Gender-Equality Index, en el qual Iberdrola és l'única espanyola seleccionada.

Aquest estudi inclou 104 empreses de 24 països i 10 sectors d'activitat que cotitzen al mercat nord-americà. L'objectiu és analitzar la presència de la dona en l'àmbit laboral. Els Consells d'Administració d'aquestes societats diuen que tenen de mitjana un 26,2% de presència femenina.

Iberdrola se situa per damunt d'aquests percentatges, ja que la companyia compta amb cinc dones en el seu Consell d'Administració, d'un total de 14 membres, la qual cosa suposa un 35,7%. A més, el percentatge de dones en l'empresa ha crescut un 50% en poc més d'una dècada.

Ignacio Galán con las embajadoras del programa Universo Mujer.

El grup presidit per Ignacio Galán considera que la igualtat entre homes i dones forma part dels valors essencials de la companyia. La companyia du a terme diverses actuacions al Regne Unit i als Estats Units per incrementar la presència femenina en els sectors energètic i tecnològic. És el cas, per exemple, de la Women in Renewable Energy Scotland.

També des de fòrums com l'European Roundtable of Industrialists, que reuneix les 50 més grans empreses industrials d'Europa, Iberdrola impulsa diverses actuacions per incrementar el nombre de dones en llocs de lideratge i en els seus òrgans de govern.

Així mateix, Iberdrola manté un ferm compromís amb la conciliació entre la vida laboral i personal.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook