Un total de 40 casos de Chikungunya, una malaltia infecciosa tropical causada pel virus del mateix nom que es transmet per picades de mosquit, s'han diagnosticat a Catalunya des del passat 26 de maig, encara que tots els casos van ser de persones que havien contret la malaltia en països estrangers.

Segons va informar el conseller de Salut, Boi Ruiz, en una resposta parlamentària, alguns d´aquests casos s´han detectat a les comarques de la Selva, la Garrotxa i l´Alt i Baix Empordà i han estat atesos en centres com els hospitals de Blanes, Palamós i Figueres, a més de l´ABS de Palafrugell. Segons Ruiz, la Subdirecció de Vigilància i Resposta a Emergències en Salut Pública (SViRESP) ha rebut des del 26 de maig fins ara un total de 48 sospites compatibles amb la malaltia del virus de Chikungunya, de les que se'n van confirmar 40.

D'aquestes, 38 van ser malalties agudes i 2 cròniques, dels que 12 s'havien ja recuperat de forma retrospectiva. A la resposta parlamentària, Ruiz explica que tots els casos han estat «importats» ja que es van donar en persones que havien viatjat a la República Dominicana -en un 84,6% dels casos-, a Haití, Guadalupe, Martinica i Angola, i havien estat picades per mosquits en les seves estades a l'estranger.

El virus de Chikungunya és un arbovirus de la família Togaviridae que es va aïllar per primera vegada a Tanzània i Gana l´any 1953 i la seva infecció és una malaltia endèmica a l'Àfrica encara que es donen casos a l'Àsia sud-oriental, a l'Índia meridional i també al Pakistan.

Més recentment, l´any 2004, ha aparegut a les Illes Comores, i entre 2005 i 2010 també a Isla Mauricio i a Isla de la Reunión, mentre que a Europa s'han descrit casos importats a Alemanya, Regne Unit, Bèlgica, República Txeca, Noruega, França, Itàlia i Espanya. El virus s'ha estès des de finals del 2013 al continent americà i afecta especialment a la zona del Carib.

Cap infecció autòctona

En la seva resposta parlamentària, el conseller de Salut assegura que «no s'ha produït cap infecció autòctona pel virus Chikungunya a Catalunya, però si que s'han detectat casos importats en persones que han tornat de zones epidèmiques ». Precisament, en resposta a l'extensió de la malaltia a la República Dominicana, país al qual viatgen molts turistes catalans, l'Agència de Salut Pública de Catalunya va alertar als serveis assistencials el mes de juny passat de la detecció de casos importats arribats d'aquell país i va elaborar un manual de procediments per a aquests casos.

La infecció per virus de Chikungunya, que provoca símptomes semblants als de la malària, com febre alta, exantema en pell i dolors articulars, no és una malaltia de declaració obligatòria a Catalunya, però, segons Ruiz, «cal tenir- la present per poder-la diagnosticar en aquells viatgers que presentin febre després d'haver viatjat a zones endèmiques». Segons el Departament de Salut, quan es notifica un cas sospitós o probable a través de les Unitats de Vigilància Epidemiològica i amb l'objectiu de prevenir la transmissió a nivell local, les autoritats sanitàries recomanen que la persona eviti, mitjançant repel·lents, el contacte amb mosquits.

També s'informa als serveis assistencials del territori delimitat perquè mantinguin una recerca activa durant els 45 dies posteriors a l'inici de símptomes del cas declarat per poder detectar precoçment qualsevol altre cas. Els 45 dies són el doble de la durada mitjana del cicle de transmissió del virus des del moment de la picada fins al final de la virèmia. Entre les mesures preventives que recomana Salut hi ha la protecció individual amb repel·lents d´insectes, i el manteniment de clavagueram, fosses sèptiques, embornals, piscines, basses o estanys. Abans de la quarentena de casos diagnosticats des del passat mes de maig a Catalunya, només s'havien detectat els últims cinc anys vuit casos importats d'aquesta malaltia, encara que en tractar-se d'una malaltia de declaració no obligatòria, es podrien haver produït més casos que no s´haguessin notificat.