30 de juny de 2015
30.06.2015

Salut aixeca l'aïllament a vuit portadors de diftèria després de donar negatiu

Aquestes vuit persones no han desenvolupat la malaltia perquè estaven vacunades

30.06.2015 | 20:26

La conselleria de Salut ha acordat avui aixecar l'aïllament al qual estaven sotmesos des de principis de mes vuit portadors del bacteri causant de la diftèria, set menors i un adult, en donar negatiu en els dos controls microbiològics que se'ls ha practicat.

Segons ha informat avui el departament de Salut en un comunicat, aquestes vuit persones eren les úniques que encara seguien aïllades a casa seva després dels controls que es van fer a principi de juny a l'entorn del menor d'Olot (Garrotxa) de 6 anys d'edat, que va ingressar a l'hospital el 30 de maig i que va morir dissabte passat després de desenvolupar la malaltia en no estar vacunat.

Aquestes vuit persones no han desenvolupat la malaltia perquè estaven vacunades, igual que els altres dos nens que també van estar unes setmanes incomunicats i que van poder sortir de les seves cases el passat 19 de juny, després de donar negatiu en els seus respectius controls microbiològics.

L'Agència de Salut Pública de Catalunya ha agraït avui l'"esforç" realitzat per aquestes deu persones ja que, d'acord amb les recomanacions internacionals, s'han mantingut aïllats a casa seva per minimitzar al màxim els riscos de transmissió.

El menor de 6 anys va ingressar el passat 30 de maig en urgències de l'Hospital de Vall d'Hebron de Barcelona afectat per la diftèria, malaltia que va desenvolupar en no estar vacunat per decisió dels seus pares.

Després d'aquest cas, el primer a Espanya des de fa 28 anys, l'Agència de Salut Pública de Catalunya va portar a terme un dispositiu epidemiològic per descobrir l'origen del bacteri entre les 57 persones que havien estat en contacte amb el menor, tant els seus familiars com a l'escola o als llocs d'oci.

Gràcies a repetits frotis faringis es va detectar que vuit companys de col·legi del menor afectat i un adult del seu entorn eren portadors asimptomàtics de la diftèria, però que no van desenvolupar la malaltia perquè estaven vacunats.

En una segona validació microbiològica de les mostres, el 17 de juny, es va confirmar un altre positiu en un nen, amb la qual cosa en total 10 de les mostres de l'entorn del pacient han resultat positives, mentre que en les 47 restants es va descartar la infecció.

Els infectats, tots vacunats, han estat aïllats a casa seva i han estat tractats amb antibiòtics, com els ha recomanat el departament de Salut, com a mesura merament preventiva perquè no poguessin transmetre el bacteri a d'altres persones no vacunades, a més de sotmetre's als controls pertinents.

Dos dels nens portadors asimptomàtics de la malaltia van donar un resultat negatiu en aquests controls el passat 19 de juny, pel que van ser els primers donats d'alta, mentre que als altres vuit se'ls ha aixecat avui l'aïllament.

El cas del menor d'Olot afectat de diftèria, que va morir dissabte passat, ha reobert el debat sobre la necessitat de vacunar els menors.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook