Les farmàcies catalanes pateixen problemes de subministrament de la vacuna de la meningitis B, segons ha confirmat el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona. Es tracta d'"un problema de fabricació del propi laboratori" de GSK, que comercialitza la vacuna Bexsero, i no és "per culpa de les farmàcies ni dels impagaments", han puntualitzat fonts del Col·legi a l'ACN.

GSK assegura a través d'un comunicat que el pla de subministrament "s'ha complert tal i com estava previst" però que "la forta i inesperada demanda" respecte a les previsions, tant a l'estat espanyol com a nivell mundial, "ha motivat la necessitat de fer una distribució controlada de les dosis disponibles en el canal de distribució". Salut assegura que hi ha "suficients dosis de vacunes" per als grups de risc i en cas de brots.

L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) indica que hi ha "problemes de subministrament" en alguns formats i, concretament, que "existeixen unitats limitades" de la vacuna Bexsero. La farmacèutica GSK assenyala en un comunicat que des del passat 1 d'octubre la vacuna està "disponible" a les farmàcies espanyoles després del "canvi en les condiciones de prescripció per l'Agència Espanyola del Medicament, de medicament d''ús hospitalari' a medicament de 'prescripció mèdica no restringida'" i el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona explica que la vacunació contra la meningitis B "no és sistemàtica" i que, per tant, no "s'inclou al calendari de vacunacions perquè només està indicada per a determinades persones o sectors de població i en determinades situacions especials".

GSK preveu normalitzar el subministrament el segon trimestre del 2016

El laboratori GSK indica que "la fabricació de Bexsero, com la de qualsevol altra vacuna, és un procés complex i llarg, amb un temps aproximat de fabricació de nou mesos". "L'ajust entre l'oferta i la demanda es produirà gradualment en els propers mesos a mesura que es vagi incrementant el nombre de vacunes produïdes per al mercat espanyol", informen en el comunicat, que apunta que aquest ajust es podria "produir en el segon trimestre del 2016".

Fins llavors, GSK prioritzarà a través dels majoristes la posada en el mercat de noves dosis de vacuna en funció de les dosis prèviament distribuïdes. Consideren que d'aquesta manera "es facilitarà el compliment de la pauta completa de vacunació" en aquells persones a qui ja s'ha administrat alguna dosi prèvia.En el cas dels hospitals que atenen pacients identificats per les autoritats sanitàries com a població amb major risc de patir una malaltia meningocòccica -persones amb dèficit de complement, asplènia o disfunció esplènica greu; personal de laboratori, entre d'altres-, la farmacèutica assegura que "el subministrament està garantit, així com per a la demanda addicional que es pogués necessitar en cas de sorgir un eventual brot de la malaltia". GSK reconeix que és "una situació difícil" i assegura que estan "focalitzant tots els nostres esforços per poder respondre a aquesta demanda de la forma més adequada possible".

Fonts del Departament de Salut hn confirmat a l'ACN que Catalunya disposa de "suficients dosi de vacunes" enfront del bacteri meningococ B en indicacions de salut pública, com són grups de risc i en el cas de brots. Segons dades del Departament, durant el 2015 i fins el 30 de novembre, s'han administrat 1.197 dosis de vacuna contra el meningococ B a persones de grups de risc en centres vacunals. "Per aquestes indicacions no hi ha problema de subministrament", remarquen fonts del Departament, que detallen que "el nombre total de dosis disponibles durant el 2015 són 2.080.