Un estudi liderat per l´Institut Català d´Oncologia (ICO) i l´Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge (Idibell) confirma que el virus del papil·loma humà, el responsable des de fa anys del càncer de coll d´úter o d´altres tumors com els de vulva, vagina, penis o anus, també pot causar càncer d´orofaringe. Així, l´estudi confirma la relació entre els tumors de cap i de coll amb la pràctica del sexe oral.

L´estudi, publicat al Journal of the National Cancer Institute, ha analitzat 3.680 casos de tumors de cap i coll per determinar la seva relació amb el virus del papil·loma humà. En aquest sentit, no només s´ha mirat la presència del virus, sinó la presència de biomarcadors que indiquen que, efectivament, el tumor ha estat causat pel virus.

Segons l´estudi, al voltant del 20 % dels tumors d´orofaringe d´arreu del món estan causats pel virus del papil·loma humà. No obstant això, s´ha observat una gran variabilitat entre regions i sexe. Així a Amèrica del Sud i al nord, centre i est d´Europa, fins a la meitat dels tumors d´orofaringe serien provocats pel virus, mentre que a l´Amèrica Central, l´est d´Àsia i l´Europa Occidental aquest percentatge no arriba al 20 % de mitjana, i al Sud d´Europa, al 10 %.

L´estudi també observa que tot i que el càncer d´orofaringe és molt més freqüent en homes, el paper del VPH en aquests càncers és més important en dones. Així, mentre que la fracció de càncers d´orofaringe vinculada al VPH en les dones és del 38 %, en homes no arriba al 20 %.

Els dos grans factors causants de càncer d´orofaringe són el tabac i l´alcohol per una banda, i el VPH per l´altra. La reducció en el consum de tabac i l´augment del sexe oral, transmissor del virus, s´espera que condueixin a un increment de casos provocats pel virus del papiloma humà.

Així, altres estudis han indicat que als Estats Units, on el consum de tabac s´ha reduït els darrers anys, al voltant del 70 % dels tumors d´orofaringe són conseqüència del VPH.

D´altra banda, refutant l´evidència científica prèvia, aquest estudi minimitza el paper etiològic del virus en els càncers de la cavitat oral i de la laringe, en els que s´estima que menys del 4 % serien conseqüència del virus del papil·loma humà.

S´ha estimat que el VPH és la causa del 100 % dels casos de càncer de coll uterí, del 88 % dels càncers d´anus, del 74 % dels càncers de vagina, del 30 % dels càncers de vulva, i del 33 % dels càncers de penis. A nivell mundial, el VPH és responsable del 5,2 % de tots els càncers, percentatge que es redueix notablement en el cas dels països desenvolupats, on la seva contribució baixa al 2,2 %.

Cada any es diagnostiquen 500.000 casos de càncer de coll d´úter a tot el món, dels quals quasi la meitat són mortals. A Espanya, es produeixen al voltant de 2.100 casos de càncer i unes 700 morts. Aquest tumor és el quart més present a Europa (després del càncer de mama, d´endometri i d´ovari) i és el segon més freqüent en dones de 15 a 44 anys.

La supervivència mitjana al càncer de coll uterí (carcinoma invasor) és de deu anys en el països desenvolupats i de cinc anys en els més pobres.