Cent persones cauen en una illa des d'un autobús volador. I només en pot quedar una: els jugadors han de matar-se entre ells i només disposen de 20 minuts per fer-ho. Poden jugar i matar de manera individual o en grup amb altres jugadors. Aquest és l'objectiu i la dinàmica de Fortnite, un videojoc de rol on line interactiu al qual ara juguen més de cent milions de persones al món. Moltes, adolescents (el públic objectiu), però també, cada vegada més, preadolescents, arribant a nens de set anys.

El videojoc és altament addictiu pel seu disseny (en constant desenvolupament) i als nois els agrada perquè els pemet estar en contacte amb altres jugadors (coneguts o no, menors o no, amb bones intencions o no); tenir prestigi i poder en el món virtual; i aïllar-se de la seva vida real.

A més s'ha promocionat de manera molt intel·ligent: usant d'esquer les xarxes socials, els influencers, els YouTubers ... una xarxa infal·lible per pescar joves. Per això, cada vegada hi ha més joves addictes al Fornite i més pares que busquen ajuda i informació per aturar la abús.

Azucena Hernández, de la consulta de psicòlegs AGLAIA, va assenyalar que el perfil d'usuari de risc és un noi d'entre 11 i 18 anys i de nivell socioeconòmic baix o mitjà-baix i que l'addicció a aquest videojoc, com a qualsevol altre, té la mateixa base psicopatològica que qualsevol altra addicció (i sí, també provoca síndrome d'abstinència). Les conseqüències de l'abús són el fracàs i l'abandonament escolar (es dóna fins i tot entre universitaris); la vida passa a girar al voltant del videojoc i es modifica l'estat d'ànim: predominen els comportaments irascibles, l'hostilitat i l'apatia i baixa el nivell de tolerància: "Cada vegada cal jugar més, hi ha casos de persones que han mort per no parar ni per menjar ni per dormir ".

Els casos extrems també deriven en problemes físics que van de l'obesitat i durícies a les mans als atacs d'epilèpsia, els transtorns del son i les al·lucinacions, ha assenyalat Hernández.

Joana Maria Solano és psicòloga i terapeuta a Projecte Home. Des de fa un any forma part del programa CIBER, que ja ha treballat amb més d'una trentena d'usuaris amb problemes d'addicció a les noves tecnologies: adolescents i vint anys, però també nens que arriben derivats dels serveis de Pediatria: "Nens ??de vuit anys ".

"Fortnite llança missatges com? Enhorabona, ja portes 1.200 assassinats!?, Quins valors transmetem?",

planteja la psicòloga, que matisa que el problema no és Fornite ja que "en quatre mesos serà un altre videojoc el que estarà de moda" . També va recordar que l'experiència de sobreestimulació que suposen aquests jocs dificulten després la seva capacitat d'atenció: "La resta del món es torna molt avorrit", afegeix.

Videojocs i xarxes socials

La terapeuta reflexiona sobre l'impacte de les xarxes socials (molt vinculades a aquest tipus de videojocs) en els adolescents, en com s'accentua en ells "la por a perdre alguna cosa" (el que els obliga a consutar de forma constant) i la necessitat per això de tenir el mòbil, "una extensió del seu cos", localitzat de manera permanent.

Solano convida els pares a estar alerta a tres indicadors d'alarma: el temps que dedica el nen o adolescent a jugar; si deixa de fer coses per aquest motiu i si és capaç de autocontrolar-se.

La bona notícia, diu la psicòloga, és que hi ha pautes per controlar la situació com que els menors facin servir els dispositius en zones comunes; posar límits; fomentar l'autocontrol o augmentar la comunicació familiar: "Creiem que a l'habitació estan més segurs que jugant al carrer, quan poden estar més exposats i més en risc".