Professionals sanitaris de l'Alt i el Baix Empordà es van sumar a la Setmana Europea de la Mobilitat, que a Catalunya es va celebrar del 16 al 22 d'aquest mes. Es tracta d'una iniciativa que promou hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables com són els desplaçaments a peu, en bicicleta, en transport públic o amb vehicle elèctric.

Enguany, el lema ha sigut Camina amb nosaltres! i un dels objectius de la Setmana ha sigut impulsar l'ús dels mitjans de transport sostenibles. I és que l'abandonament del vehicle particular suposa un estalvi econòmic i també una millora per a la salut de la ciutadania, ja que redueix la contaminació de l'aire i fomenta la pràctica d'activitat física.

Ús de la bicicleta

Per primera vegada, la Fundació Salut Empordà (FSE) s'ha sumat a la celebració de la Setmana Europea de la Mobilitat amb una activitat organitzada ahir al matí a la plaça de l'entrada principal de l'hospital de Figueres. Estava dirigida als professionals que hi treballen i va consistir en una doble proposta, amb l'objectiu d'animar-los a desplaçar-se amb bicicleta en el seu dia a dia.

D'una banda, durant tot el matí, els professionals sanitaris van poder provar una bicicleta elèctrica fent una volta per la plaça i la rotonda. D'altra banda, es van oferir rutes guiades a cada hora en punt en bicicleta elèctrica de muntanya des de l'hospital fins al castell de Sant Ferran. La proposta es va dur a terme gràcies a la col·laboració de l'empresa EmpordàLovers. Inicialment, aquesta activitat s'havia de dur a terme el divendres passat però es va ajornar per risc de pluja.

El Servei de Prevenció de Riscos Laborals dels Serveis Integrals de Salut del Baix Empordà (SSIBE), en col·laboració amb la Mútua Asepeyo, va organitzar dues activitats. D'una banda, la realització de tallers de simulació de conducció per als professionals, i, de l'altra, una xerrada sobre conducció segura de la mà dels Mossos d'Esquadra dirigida a directius i responsables dels Serveis de Prevenció d'empreses de la comarca del Baix Empordà. Ahir i dimecres es van dur a terme tallers de conducció en el simulador d'alta immersió Simulak entre els mateixos treballadors de l'entitat, prioritzant aquells que per la seva feina fan freqüentment desplaçaments durant la jornada laboral i, per tant, tenen més risc d'accidents de trànsit. Els participants van poder experimentar i comprovar quin és el seu comportament i reacció davant de fets imprevistos durant la conducció, com poden ser la pluja, la foscor, tenir el sol de cara o animals creuant la carretera.

Aquesta part més pràctica va anar acompanyada d'una explicació a càrrec de Gregori Solà, tècnic de prevenció de la Mútua Asepeyo, en la qual va repassar les principals causes d'accidents, els consells per prevenir-los, i com els Plans de Mobilitat d'Empresa poden ajudar a reduir desplaçaments i conseqüentment el risc d'accidents, a més dels avantatges mediambientals.

Amb la jornada Emocions en joc en la mobilitat sobre conducció segura per a directius i responsables dels Serveis de Prevenció d'empreses de la comarca del Baix Empordà, es van mostrar els principals perills davant del volant.

Causa d'accident laboral greu

Els accidents de trànsit continuen sent una de les principals causes de baixa laboral a Catalunya. Durant el període del 2014 - 2018 van representar el 13% dels accidents amb baixa laboral. Alhora van ser causa del 45% dels accidents mortals. D'aquí la importància de fer prevenció, ja que per a moltes empreses els accidents de trànsit són potencialment els de major gravetat que poden patir els professionals, tant anant i tornant de la feina com durant la jornada laboral.

Diumenge passat es va celebrar el Dia Mundial Sense Cotxes i es van dur a terme diverses activitats per conscienciar la societat per deixar, en la mesura del possible, el cotxe a casa, utilitzar el transport públic, anar amb bicicleta o a peu. És per això que es van tallar diversos carrers al trànsit arreu de Catalunya.