Amb motiu dels actes commemoratius del Dia Mundial de la Salut Mental a les comarques gironines, la Catedral de Girona ha obert de forma excepcional els soterranis de les sales capitulars per acollir l'exposició Vibracions, una mostra que recull les obres fetes per les persones usuàries dels clubs socials de l'associació Família i Salut Mental de Girona i Comarques. L'exposició, que es podrà visitar fins dissabte, es va inaugurar dilluns, amb la presència del bisbe de Girona, Francesc Pardo, la regidora de Drets Socials de l'Ajuntament de Girona, Núria Pi, i la presidenta de l'associació de familiars, Maria Combalia. Durant l'acte, que va aplegar sobretot usuaris i familiars vinculats a l'entitat, el bisbe de Girona va posar de relleu el treball de l'associació per a les persones amb un problema de salut mental.

Per la seva banda, la presidenta de l'entitat va referir-se al sentit de la mostra. «Volem donar a conèixer la capacitat de creació i expressió de les persones amb un trastorn mental a través de l'art», va dir. Al seu torn, la regidora va destacar el lloc «emblemàtic» de la mostra, que només s'obre per Temps de Flors, i va recordar l'objectiu de sensibilització social que té la campanya del Dia Mundial de la Salut Mental.

Contacontes Fuig, Bèstia

Com a acte previ a la inauguració de l'exposició es va dur a terme la conferència Educació emocional per una bona salut mental, a càrrec de la psicòloga clínica Glòria Tràfach, coordinadora de l'Hospital de Dia d'Adolescents de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions de Girona i comarques. Segons va informar Tràfach, més del 50% dels trastorns mentals a l'edat adulta s'inicien en l'adolescència i entre el 20 i el 30% de les consultes de joves als centres d'atenció primària són per ansietat i depressió. En el marc de la campanya del Dia Mundial de la Salut Mental, dedicada enguany al suïcidi, la psicòloga va recordar que aquesta és la primera causa de mort a Catalunya entre els joves de 15 a 34 anys i que en un 90% està vinculada a un trastorn mental.

L'experta va parlar dels factors de protecció claus per tenir una «salut mental satisfactòria» i va destacar, entre d'altres, tenir una bona salut emocional, saber afrontar les situacions adverses, desenvolupar les habilitats socials, tenir un suport familiar i un accés fàcil als recursos de salut, i rebre una bona educació emocional des de la infància, tant dins l'entorn familiar com a l'escola, per «potenciar les competències emocionals». Tràfach va referir-se a la salut emocional com «la manera com ens sentim, pensem o actuem» dins un «estat de benestar personal que permet a la persona desenvolupar-se, afrontar les adversitats i tenir relacions socials satisfactòries».

D'altra banda, ahir la Fundació Drissa va dur a terme el contacontes Fuig, Bèstia a una escola de Girona, l'objectiu del qual va ser sensibilitzar els més petits a través de la narració oral sobre els problemes de salut mental que poden patir altres nens o adults del seu entorn més proper. El divendres 25, tindrà lloc al Cinema Teatre Comtal de Ripoll una projecció de curts i la pel·lícula Ainoha, en el marc del Festival Gollut, i, per acabar, el centre Can Genís, de Palafrugell, acollirà el grup de conversa Salut mental: millora i prevenció, dinamitzat per Anna Sala, psicòloga clínica, i Sara Castellón, psiquiatra, del centre de salut mental d'adults del Baix Empordà. El programa commemoratiu finalitzarà la setmana vinent.