La Unitat de Cures Intensives (UCI) de l'hospital Santa Caterina de Salt ha assolit el primer any de funcionament amb un «balanç molt positiu», segons explica el director mèdic de l'hospital, Josep Costa. I és que les dades registrades d'aquest primer any en marxa, la unitat, amb una ocupació mitjana del 85%, ha permès descongestionar l'UCI de l'Hospital Trueta, on «només hi ha divuit llits i hi ha sobreexplotació», afirma Costa. D'altra banda, les noves instal·lacions també han «evitat el trasllat de pacients crítics de la Regió Sanitària de Girona a altres centres sanitaris de Catalunya, un dels principals objectius que s'havia fixat en la posada en marxa de la nova UCI», matisa Josep Costa.

En total, s'hi han atès 256 pacients. D'aquests, el 26% han estat pacients quirúrgics del Santa Caterina mentre que el 44% han estat derivats d'urgències i de les plantes d'hospitalització del mateix centre. El 30% restant han estat pacients derivats d'altres hospitals comarcals de la Regió Sanitària de Girona. L'estada mitjana ha estat de set dies.

La nova unitat es va projectar per posar en pràctica un sistema global d'atenció a pacients crítics, amb una classificació multinivell, treball en equip i distribució multicèntrica dels malalts. Mentre que al Trueta s'hi atenen pacients de nivell tres, al Santa Caterina s'hi atenen els del nivell dos, que són de menys complexitat, tant de l'àrea d'influència del mateix hospital, com de la Regió Sanitària de Girona. «Cada UCI té el seu paper definit, és per això que no ens plantegem atendre pacients de més complexitat ja que no disposem dels recursos necessaris», explica el director mèdic. La unitat compta amb vuit boxos individuals, dels quals se n'han ocupat sis. Costa diu que «de moment» no es plantegen utilitzar els altres ja que «fins ara no ha sigut necessari», tot i que «dependrà de l'índex de saturació».

Impacte en l'hospital

El projecte de la nova UCI es va projectar a través de l'aliança estratègica de l'Institut d'Assistència Sanitària i l'Institut Català de la Salut a Girona. Les unitats de cures intensives de l'Hospital Trueta i de l'Hospital Santa Caterina serien complementàries, i compartirien personal mèdic (intensivistes), sistemes d'informació i protocols d'actuació.

L'equip assistencial del dispositiu, liderat des del punt de vista mèdic, pel doctor Josep Maria Sirvent, cap de Medicina Intensiva de l'Hospital Trueta, i des de la vessant infermera pel Santa Caterina, amb Elena Gil, supervisora de la unitat al capdavant, destaca l'impacte de l'equipament en el nivell de qualitat assistencial de l'hospital del Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt, amb un increment de la complexitat atesa que es tradueix a la pràctica en la intervenció de pacients amb cardiopaties, malalties pulmonars avançades, obesitat mòrbida, operacions de raquis o de neoplàsies de còlon. «Vam apostar per una UCI moderna, diferenciada i amb l'última tecnologia. N'estem molt satisfets perquè ha augmentat la complexitat i l'activitat de l'hospital», explica Costa.

Actualment, estan en procés d'ampliar alguns espais de l'hospital com ara urgències o la sala de colonoscòpies. També destaca la posada en marxa del nou hospital de dia per a nens i nenes. Respecte a la futura ubicació del Trueta, Costa opina que ha de ser una «decisió tècnica» i que s'ha de prioritzar la «millora de la qualitat assistencial del pacient».