El nou coronavirus, causant de la malaltia Covid-19, pot convertir-se en un virus endèmic i, per tant, "no marxar mai", va dir aquest dimecres el director d'Emergències Sanitàries a l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Mike Ryan.

Quan han passat almenys cinc mesos des que el patogen va començar a circular entre humans i molts es pregunten quan donaran resultats convincents els esforços internacionals per contenir-ho, l'alt responsable va reconèixer que el coronavirus pot quedar-se, com tants altres virus, com el de el xarampió o el VIH.

"Pot convertir-se en un altre virus endèmic en les nostres comunitats i aquests virus poden no marxar mai", va declarar Ryan en una roda de premsa virtual.

Igualment ha dit que és molt difícil projectar quant temps circularà de la forma en què ho fa ara, sobretot perquè els estudis que s'estan fent en diversos països revelen que el percentatge de la població infectada és relativament baix.

Aquest percentatge inclou a persones que no sabien que havien contret el coronavirus perquè van ser asimptomàtiques o els símptomes que van presentar van ser molt lleus, però que s'han produït anticossos perquè en algun moment van estar infectats.

Així mateix, l'esperança d'una vacuna ràpida és encara incerta i Ryan va sostenir que perquè es converteixi en una veritable alternativa per eliminar el coronavirus hauria de ser altament eficaç, estar disponible per a tots els que la necessitin a tot el món i, en últim lloc, ser utilitzada massivament.

Reobertura de fronteres a Europa

El director d'Emergències de l'OMS va comentar la reobertura de fronteres que s'iniciaran d'aquí a poc alguns països centreeuropeus, després d'aixecar les mesures de quarantena social, i ha opinat que en una primera fase el trànsit terrestre entre països serà més fàcil i controlable.

Ha explicat que els països hauran d'avaluar si el país amb el qual planeja obrir fronteres té un risc de coronavirus similar i si les seves mesures de control són comparables. Si és així, cap dels dos països assumiria un risc extra. "En si mateix, creuar una frontera terrestre no significaria un risc massa alt. Si el risc i les mesures són similars, intercanviar viatgers i turistes no implica una gran diferència", ha apuntat.

Ryan va pronosticar que els viatges i el comerç probablement es reprendran primer entre països de la mateixa zona geogràfica que intentaran igualar els seus riscos.

Els viatges aeris seran més complexos i la gestió de el risc requerirà mitjans més sofisticats, incloent la decisió sobre des de quin països es podrà viatjar a un altre, així com dels procediments a instaurar als aeroports de sortida i arribada, i durant el viatge.

L'OMS treballa actualment amb l'Associació Internacional de Transport Aeri (IATA) en directives perquè les companyies aèries puguin reprendre les seves operacions.