Un equip d'investigadors de la Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR) juntament amb el CIBER de Càncer (Ciberonc) ha identificat el paper de la proteïna integrina B3 en la metàstasi del càncer de mama, per la qual cosa podria ser "una diana terapèutica" per evitar la propagació de la malaltia a altres òrgans del cos.

L'estudi, publicat a Nature Communications i difós aquest dimecres, ha permès identificar el paper de la proteïna en la captació de vesícules per part de les cèl·lules, cosa que afavoreix la formació de tumors en altres òrgans.

Aquesta troballa és rellevant perquè el 90% de les morts produïdes per causa de càncer de mama ho són a causa de les metàstasis en altres òrgans, com el pulmó, i en la formació d'aquests tumors és clau la comunicació entre cèl·lules, en la que les vesícules tenen un paper preponderant.

El doctor Stefan Hummer, investigador del VHIR i del Ciberonc i un dels autors del treball, ha assenyalat que l'estudi és un dels primers "que descriu les vies que permeten que aquestes vesícules entrin a les cèl·lules per afavorir el creixement tumoral i el paper que la integrina B3 juga en aquest procés".

"Hem vist que, quan inhibim la integrina B3, les vesícules no es poden interioritzar i, per tant, no existeix l'estímul que afavoreix el creixement tumoral en el nou òrgan per fomentar la metàstasi", ha afegit el doctor Santiago Ramón i Cajal, cap del grup de patologia molecular translacional de VHIR, del servei d'anatomia patològica de la Vall d'Hebron i cap de grup del Ciberonc.

Aquest mecanisme d'entrada a les cèl·lules s'ha observat amb anterioritat en virus herpes quan entren en cèl·lules humanes, una similitud que ha ajudat els investigadors a conèixer i estudiar aquesta via d'entrada.

Després d'aquesta troballa, el grup està treballant ara en la recerca d'inhibidors de la integrina B3, que seria una "possible estratègia" per evitar les metàstasis.

"Aquests inhibidors serien específics per al control de les metàstasis. Per això, s'haurien d'administrar conjuntament amb altres tractaments dirigits al tumor primari", ha afegit el doctor Ramón i Cajal.